A szerbek regisztrációs oldalán be lehet jelölni, ki melyik gyártó vakcináját fogadja el

külföld
2021 január 11., 11:32

Szerbiában hétfőtől lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra, ezt Ana Brnabic szerb kormányfő jelentette be. Magyarországgal ellentétben a szerb regisztrációs oldalon azonban nemcsak egy mailcímet lehet megadni információként, hanem azt is, hogy az illető melyik gyártó vakcináját fogadja el és melyiket nem, illetve hogy milyen alapbetegsége van, esetleg otthonfekvő beteg-e.

photo_camera Fotó: Póth Attila

A szerb miniszterelnök tájékoztatása szerint január végéig kétmillió vakcina érkezik az országba különböző gyártóktól, beleértve a decemberi szállítmányokat is – írja az MTI.

Szerbiában eddig közel tízezer embert oltottak be, főleg egészségügyi dolgozókat. Az országban hivatalosan december 24-én kezdődött meg az oltás a Pfizer/BioNTech német-amerikai gyógyszervállalat vakcinájával, amelyből december 22-én 4784, január 4-én pedig 19 500 ampulla érkezett az országba. A kormányfő az elsők között, nyilvánosan oltatta be magát ezzel a vakcinával.

A Pfizer vakcináján kívül az országba érkezett még 2400 adag a Szputnyik V orosz vakcinából is, amiből januárban további félmilliót várnak. A következő hónapokban három szakaszban tervezik beoltani a lakosság felét, 3,7 millió embert.