Elutasította a nyomozást a rendőrség a 4-10-szeres áron megvett kínai maszkgyártó gépsor ügyében

bűnügy
2021 január 11., 08:34
  • A pandémiás helyzet miatt nagyon megemelkedtek az árak, így nem lehetett túlárazás az állami gépbeszerzésben- mondja a rendőrség.
  • Csakhogy a feljelentéshez pont arra utaló nyilatkozatokat csatoltak, hogy ugyanabban a pandémiás helyzetben lehetett negyed és tizedannyiért igen hasonló géphez jutni.

Bravúros indoklással utasította el a Pest Megyeri Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentésére nyomozást indítson egy, a sajtóban többszörösen leleplezett látványos túlárazási ügyben. Hadházy ügyvédje hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tett feljelentést.

Az ügy főszereplője, a kínai “csodamasina” egy tavaly április elején közzétett miniszterelnöki propagandavideó révén lett ismert. Orbán Viktor ekkor a sátoraljaújhelyi börtönbe látogatott, hogy megnézze az ott üzembe állított, Kínából közel 220 millió forintért vásárolt automata maszkvarró gépet. A filmben az hangzott el, hogy az ott bemutatott gép egy hónap alatt 2,8 millió maszkot képes előállítani.

A lebukássorozat azzal kezdődött, hogy Hadházy pár hónappal később rákérdezett a Büntetésvégrehajtásnál a géppel addig legyártott maszkok tényleges számára. A BVOP hivatalos, írásos válaszából kiderült, hogy az töredéke a propagandavideóban állítottnak: az időarányos több mint ötmillióhoz képest 890 ezret gyártottak vele. A több millió darabos eltérést a BV Hadházynak adott válaszában azzal indokolta, hogy a miniszterelnöki látogatáson határozottan erre az egy gépsorra bemondott adat valójában a BV teljes kapacitását takarja. Pedig Orbán videójában ez így szerepelt:

A gépért a magyar kormány megbízásából eljáró cég 2020. tavaszán 600 ezer eurót, vagyis durván 216 millió forintot fizetett. Csakhogy két, egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanabben az időszakban nagyjából ekkora, illtve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek a töredékére rúgó konkrét árajánlatot kapott.

Az egyikük levélben írta meg Hadházynak, hogy április 24-én Kínából 63 ezer dolláros, vagyis nem egészen húszmillió forintos árajánlatot kapott egy percenként 100 maszkot - vagyis havonta több, mint 4 milliót - gyártani képes ilyen gépre. Egy másik cégtulajdonos az RTL Klub híradójának mesélte el, hogy április közepén egy havi több, mint 2 millió maszk megvarrására képes, az Orbán-videóban szereplővel szinte megegyező gépet 50 millió forintért tudott volna behozni Magyarországra. Vagyis a gép árán felül szállítással és vámmal együtt is negyedannyiért, mint amennyiért a kormánynak a gépet a TMT Technics nevű cég beszerezte.

Az ügyben Hadháyzék feljelentést tettek, ezt utasították most el. A következő indoklással:

"A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő."

Update: Hogy még pikánsabb legyen a dolog, az eredeti feljelentéshez Hadházy később feljelentés.-kiegészítést fűzött. Megtudta ugyanis, hogy BVOP a saját honlapján árulta el, hogy egy másik börtönükbe, a kiskunhalasiba két darab, a sátorajaújhelyi kapacitásának kétszeresére képes maszkgyártó gépet vettek ugyanakkor, darabonként 23 millióért, vagyis a sátorljaújhelyi ár tizedééért. A rendőrséget azonban ez sem sarkallta nyomozásra.

Azt, hogy azért a nyomozást megtagadó rendőrök szerint sincs talán minden rendben az üggyel, az mutatja, hogy az elutasító végzésben ezek után azt írják, hogy az elutasítás a feljelentés hűtlen kezelős részére vonatkozott A "költségvetési csalás bűntett bűncselekmény vonatkozásában" a feljelentés a rendőrök továbbtolták elbírálásra a NAV-nak, pontosabban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának.