Egyre több jel utal arra, hogy négy-tízszeres áron vehette meg a kormány a kínai maszkgyártó csodamasinát

gazdaság
2020 október 04., 10:24

“Újabb infó Orbán kínai csodamasinájáról: az alibaba.com oldalon (!!!) 5 perc internetes kereséssél tized áron (!!) 210 millió helyett 21 millióért vehette volna meg a kormány a maszkokat gyártó gépsort (amivel persze jól át is vertek a kínaiak, mert az ígért havi 2,8 millió maszk helyett max 450 ezret sikerül kipréselni belőle).”

Ezt Hadházy Ákos független parlamenti képviselő írja egy friss Facebook-posztjában.

Ez a bizonyos “csodamasina” egy április elején közzétett miniszterelnöki propagandavideó révén lett ismert. Orbán ekkor a sátoraljaújhelyi börtönbe látogatott, hogy megnézze az ott üzembe állított, Kínából vásárolt automata maszkvarró gépet. A filmben egyértelműen az hangzott el, hogy az ott bemutatott gép egy hónap alatt 2,8 millió maszkot képes előállítani.

Amikor Hadházy képviselő a nyáron rákérdezett a Büntetésvégrehajtásnál a géppel addig legyártott maszkok tényleges számáról, a BVOP hivatalos, írásos válaszából kiderült, hogy az töredéke a propagandavideóban állítottnak: az időarányos több mint ötmillióhoz képest 890 ezret gyártottak vele. A több millió darabos eltérést a BV Hadházynak adott válaszában azzal indokolta, hogy a miniszterelnöki látogatáson határozottan erre az egy gépsorra bemondott adat valójában a BV teljes kapacitását takarja.

De nem ez az egyetlen furcsaság a gépsor körül.

Az időközben kiderült, hogy a kormány 600 ezer euróért, vagyis durván 210 millió forintért vette a sátoraljaújhelyi gépet. Csakhogy Hadházy Ákos friss posztjában azt állítja, hogy

  • Ilyen gépet jelenleg nagyjából a 600 ezer eurós ár tizedéért, 60 ezer körül lehet kapni a kínai az Alibaba webáruházban. (Ezt leellenőriztem és tényleg így van.)

  • De a kérdéses gép tavaszi megvásárlásának idején is nagyjából ennyiért - mármint a kormány által fizetetthez képest durván tizedáron - lehetett automata maszkvarró géphez jutni.

Utóbbit olyan alapon állítja a képviselő, hogy egy magyar üzletember levélben írta meg neki, hogy április 24-én Kínából 63 ezer dolláros, vagyis nem egészen húszmillió forintos árajánlatot kapott egy percenként 100 maszkot - vagyis havonta több, mint 4 milliót - gyártani képes ilyen gépre.

Ez szinte teljesen egybevág az RTL Klub híradójánal értesülésével. Az RTL-nek Babosi György nyíregyházi monetumos önkormányzati képviselő, egy egészségügyi berendezéseket forgalmazó cég tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy április közepén egy havi több, mint 2 millió maszk megvarrására képes, az Oerbán-videóban szereplővel szinte megegyező gépet 50 millió forintért tudott volna behozni Magyarországra. Vagyis a gép árán felül szállítással és vámmal együtt is negyedannyiért, mint amennyiért a kormánynak a gépet a TMT Technics nevű cég beszerezte.