Három éve harcol egy francia nő, hogy bebizonyítsa: nem halt meg

franz kafka beájulna
2021 január 12., 16:58

Az 58 éves Jeanne Pouchain Franciaországban, a Lyon és Saint-Étienne közötti Saint-Joseph faluban él, és három éve igyekszik bíróság előtt bizonyítani, hogy nem halt meg. 2017-ben ugyanis egy másik bíróság egy perben a felperes kérésére halottnak nyilvánította annak ellenére, hogy a felperes nem mutatott be bizonyítékot arról, hogy Pouchain tényleg meghalt volna.

Jeanne Pouchain és a macskája
photo_camera Jeanne Pouchain és a macskája Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

Jeanne Pouchain ügye azért került bíróság elé, mert 2004-ben egy francia bíróság elrendelte, hogy Pouchain takarítócége fizessen 14 ezer euró kártérítést egy korábbi alkalmazottnak, akit azután rúgtak ki, hogy a cég elvesztette egyik fontos ügyfelét. Pouchain azonban nem fizetett kártérítést, és mivel az ítélet nem magát Pouchaint, hanem a cégét kötelezte a kártérítés megfizetésére, a bírói döntést sosem hajtatták végre. 2009-ben az alkalmazott újra perelt, de a bíróság elutasította a keresetét.

2016-ban viszont az alkalmazott azt állította, hogy Jeanne Pouchain meghalt, hiszen nem válaszol a leveleire, íméljeire és telefonhívásaira sem, és miután a bíróság sem tudta elérni a nőt, halottnak nyilvánították, és elrendelték, hogy a volt alkalmazott felé fennálló tartozását a férje és a fia fizesse meg, mint örökösök. A döntés értelmében Pouchaint törölték a hivatalos francia állami nyilvántartásokból, bevonták az igazolványait, a jogosítványát és még a bankszámláját is megszüntették.

Pouchain ügyvédje tanácsára kért egy igazolást az orvosától arról, hogy él, és megpróbálta azt bemutatni a bíróságon, de mivel a haláláról szóló bírói döntés már jogerőre emelkedett, ez nem volt elég. A nő ügyvédje szerint egyébként egészen hihetetlen, hogy a bíróság annak ellenére nyilvánított valakit halottnak, hogy nem látták a halotti anyakönyvi kivonatát sem.

Pouchain és ügyvédje szerint a volt alkalmazott szándékosan keltette halálhírét a bíróság előtt annak érdekében, hogy az örökösöket kötelezzék az adósság megfizetésére, a volt alkalmazott ügyvédje szerint viszont Pouchain maga idézte elő a helyzetet, hiszen ő tettette halottnak és elérhetetlennek magát, hogy ne kelljen fizetnie. (Guardian)