Kitiltaná a külföldi vásárlókat a coffeeshopokból Amszterdam polgármestere

külföld
2021 január 12., 04:41

Ha egyszer majd visszatérhetnek a külföldi turisták Amszterdamba, egy jelentős változás biztosan várja majd őket, írja a CNN: a város polgármestere, Femke Halsema ugyanis beterjesztette azt a határozatot, mely értelmében kizárnák a város coffeeshopjaiból a külföldi látogatókat.

photo_camera Fotó: EVERT ELZINGA/ANP via AFP

Amszterdamban jelenleg 166 olyan üzlet működik, ahol legálisan lehet marihuánát vásárolni, és Halsema január 8-án benyújtott javaslata szerint ezek mindegyikében hamarosan amszterdami lakcímmel rendelkező lakosok vásárolhatnak majd. A felvetésnek előbb át kell jutnia a holland város önkormányzatának közgyűlésén, a vita a tervek szerint még januárban megtörténhet.

A koronavírus-járvány miatt jelenleg csak a legszükségesebb termékeket árusító boltok tarthatnak nyitva a városban, és a coffeeshopok nem tartoznak ezek közé, igaz, elvitelre még most is árulhatnak füvet.

Egy ideje már napirenden van amúgy a kérdés, hogy a külföldiek hozzáférhessenek-e a legális fűhöz Hollandiában: vannak városok és régiók, ahol már jelenleg is a helyi lakosok vásárolhatnak csak, Amszterdam ugyanakkor a 2010-es évek elején nemet mondott egy hasonló javaslatra.

Femke Halsema
photo_camera Femke Halsema Fotó: RAMON VAN FLYMEN/AFP

Mint a CNN felidézi, Halsema már 2019-ben arról írt a városi tanács tagjainak, hogy a város coffeeshopjai nagy nyomást helyeznek a belvárosra, mivel rengeteg fiatal érkezik Amszterdamba, akik mind az úgynevezett vöröslámpás negyedet keresik fel. 2019 augusztusában 1100 fiatal turistát kérdeztek meg a látogatásuk céljáról, és több mint felük azt mondta, hogy azért érkezett a városba, hogy vásárolhasson a város fűboltjaiban. 34 százalékuk mondta azt, hogy ritkábban járna a városba, ha ezt nem tehetné meg, 11 százalékuk pedig nem is jött volna egyáltalán. A coffeeshopokat pedig 72 százalékuk tervezte felkeresni, míg pusztán a válaszadók 1 százaléka válaszolta azt, hogy a negyedben fellelhető prostituáltak jelentették a fő indokot, amiért idelátogattak.

A polgármester legutóbbi levelében arról is, hogy egyáltalán nem megnyugtató a városban működő coffeeshopok ellátási láncolatának kérdése, és felmerül, hogy ezeknek a boltoknak nincs-e kapcsolatuk a keményebb drogokat terjesztő illegális hálózatokhoz. Halsema egy három lépcsős javaslattal élt: erősebb helyi szabályozásra lenne szükség, korlátozni kell, hogy a coffeeshopok láncba szerveződjenek, és ki kell zárni a külföldi látogatókat az ellátásból. Levelében elismerte, hogy ezek a lépések az illegális marihuánakereskedelem fellendüléséhez vezethetnek, de szerinte ez csak átmeneti hatás lesz.