Mostantól 20 százalékkal több embert oltanak be a Pfizer-ampullából itthon is

járvány
2021 január 12., 11:59

Míg hétfőn azt mondták, hogy a Pfizer újabb, 39 ezer ember beoltására alkalmas oltóanyagot szállít le kedden Magyarországra, ma már arról szóltak a hírek, hogy az újabb csomagból 47 385 embert tudnak beoltani.

Nem csapott hozzá időközben a Pfizer a feladott csomaghoz plusz adagokat, hanem Magyarország is alkalmazni kezdi az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását. Ez arról szól, hogy az ampullákban lévő mennyiségből nem öt, hanem 6 ember is beoltható. A Pfizer ugyanis túltöltte az üvegeket, hogy abból biztosan kinyerhető legyen a szükséges mennyiségű oltóanyag.

Ez egy csapásra 20 százalékkal növeli meg a beoltható emberek számát, ami a jelenlegi vakcinahiányos időszakban sokat számít.

A változást Müller Cecília is megerősítette a mai „tájékoztatóján”. Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy mostantól kisebb mennyiségű oltóanyagot adnak be fejenként, hanem a rátöltésből kijön még egy adag.

Ugyanakkor abban nincs változás, hogy a beérkezett vakcinák felét elrakják, hogy az biztosan meg legyen a második körre. A Pfizernél 21 nap múlva kell megismételni az oltást, hogy a védettség megközelítse a 100 százalékot. Vannak országok, ahol inkább minél több embert beoltanak, és kitolják az ismétlést három hétről 6 vagy 12 hétre. Hogy így milyen védettséget ad a vakcina, annak vizsgálatára nem volt idő a gyors tesztelésben.

Ma először érkezett az EU-ban másodikként engedélyezett Moderna-vakcinából is Magyarországra, de mindössze 3200 embernek elegendő. (Ez nincs túltöltve.)

A Modernának kicsit egyszerűbbek a szállítási és tárolási feltételei, -70 helyett - 20 fokon is tárolható hosszabb távon, normál hűtőben 30 napig. Itt 21 helyett 28 napon belül kell megismételni az oltást.

Hétfő estig Müller Cecília szerint 78 579 főt oltottak be, vagyis tájékoztatása szerint lényegében elfogyott az addig beérkező oltóanyag. A most beérkezett újabb Pfizer és az új Moderna vakcinákból összesen további 51 ezer embert lehet beoltani.

Megkérdezték a tiszti főorvost, hogy elfordulhat-e, hogy valaki az oltás után is megkapja a koronavírust. Szerinte ha lesz is ilyen, akkor a betegség enyhén és szövődménymentesen zajlik majd le.