Szaúd-Arábia új várost épít, ami egyetlen, 170 kilométer hosszú vonal lesz

külföld
2021 január 12., 18:56

Mohamed bin Szalmán koronaherceg Szaúd-Arábia történetének legjelentősebb városfejlesztési projektjét jelentette be vasárnap. A város a NEOM nevű, egy hatalmas, futurisztikus megaváros építését célzó fejlesztési projekt első üteme, és a The Line, azaz A Vonal nevet kapta. Nem nehéz rájönni, miért: a Line egyetlen, 170 kilométer hosszú, egyenes vonal lenne, autók és utcák nélkül.

link Forrás

Egyelőre nem sok konkrétum derült ki a projektről, de a koronaherceg bejelentése szerint a Vonal teljesen karbonsemleges lenne, azaz nem bocsátana ki szén-dioxidot, és lakói 5 perces sétával elérhetnének mindent, ami mindennapi tevékenységeikhez szükséges, de ha kell, a Vonal egyik végétől a másikig is elutazhatnak akár 20 perc alatt. Eszerint a Vonal alatt/előtt/mellett/fölött/mögött valamilyen kötöttpályás közlekedési eszköz járna, és valószínűleg a közlekedési eszköz gyorsasága és teherbírása indokolja, miért érdemes egyetlen vonalba rendezni a várost.

Mohamed bin Szalmán szerint 1 millióan lakhatnak majd a városban, melynek építését már 2021-ben megkezdhetik. Pénz van rá: a teljes NEOM projektre 500 milliárd dollárt szánnak, ami több mint az éves magyar GDP háromszorosa.

Az arab országokban és Szaúd-Arábiában is sokan ellenzik a projektet, a NEOM által beépíteni kívánt földek egy része ugyanis helyi törzsek kezében van. Kritikusai szerint a koronaherceg nem tudta megoldani ezt a problémát, és nem tudott komoly befektetőket sem a NEOM mögé állítani, ezért a Vonal csak egy kétségbeesett, gyerekkönyvből kölcsönzött kísérlet egy halott projekt megmentésére. (Middle East Eye)