Az utóbbi évtizedek legnagyobb maffiapere kezdődött el Olaszországban

A dél-olasz 'ndrangheta bűnszervezet 355 tagjának tárgyalása kezdődött meg Calabriában. A szerdán induló perben 900 tanú tesz majd vallomást, évekig is eltarthat az eljárás, amit lassíthatnak a koronavírusjárvány miatti korlátozások is.

A zárt ajtók mögötti tárgyalás Lamezia Terme városában, egy direkt erre az eljárásra átépített épületben zajlik majd.

A vádlottak többségét 2019 decemberében tartóztatták le, ők a Mancuso klán tagjai, de van köztük több helyi polgármester és vállalkozó is. A legfőbb vádpontok közt a gyilkosság, gyilkossági kísérlet, fegyver- és drogkereskedelem, uzsora, rablás és a pénzmosás is szerepel.

A calabriai bűnszervezet elleni hatósági akciót Olaszország leghíresebb maffiaellenes ügyésze, Nicola Gratteri vezeti, aki az elmúlt több mint harminc évben rendőrségi védelem alatt élt.

Ehhez hasonló pert több mint harminc évvel ezelőtt, 1986-ban a Cosa Nostra tagjai ellen rendeztek Palermóban.

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó