Brazíliában alig lépte át az 50 százalékot a kínai vakcina hatékonysága

járvány
2021 január 13., 06:01

Lezárult a kínai Sinovac vakcina brazíliai klinikai tesztelése, a vártnál gyengébb eredményekkel. A vakcina ugyanis 50,4 százalékban bizonyult csak hatásosnak a koronavírus-fertőzés megelőzésében, egy hajszálnyival lépve át az 50 százalékos küszöböt, ami a készítmény használatának engedélyéhez szükséges, írja a BBC.

A Sinovac védőoltása, a CoronaVac az egyik készítmény, amiből Brazília tömegével rendelt a lakosság koronavírus elleni beoltásához. A vakcina működési mechanizmusa, hogy elölt vírusdarabokat juttat a szervezetbe, amire így komoly megbetegedés nélkül érkezhet válasz válasz a beoltott immunrendszerétől. Brazílián kívül olyan népesebb országok, mint Indonézia, Törökország vagy Szingapúr is rendeltek a Sinovac készítményéből.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az elmúlt héten első körben jelentett brazíliai vizsgálati eredmények még 78 százalékos hatékonyságot adtak a CoronaVac-nak, azonban közben kiderült, hogy a hatékonyság kiszámításánál nem vették számításba azokat a tesztalanyokat, akik a védőoltás beadása után „nagyon enyhe” tünetekkel, orvosi kezelés szükségessége nélkül, de megbetegedtek.

Ezeknek a tesztalanyoknak a beszámításával jött ki az 50,4 százalék.

A vizsgálatokat végző Butantan Intézet hangsúlyozta, az igazán fontos adat, hogy a CoronaVac 78 százalékban hatékony az enyhe, kezelést igénylő, és 100 százalékban hatékony a közepesen vagy nagyon súlyos koronavírus-megbetegedések megelőzésében.

A Törökországban végzett klinikai vizsgálatok ugyanerre a készítményre közben 91,25 százalékos, az Indonéziában végzettek pedig 65,3 százalékos hatékonyságot jelentettek.