Koronavírus-számok Magyarországon 05.18.
Elhunytak + 64 Σ 29 277
Kórházban - 62 Σ 2 197
Fertőzöttek + 382 Σ 798 955
Tesztek + 7 104 Σ 5 656 131
Egyszer oltottak + 75 693 Σ 4 714 992

Brazíliában alig lépte át az 50 százalékot a kínai vakcina hatékonysága

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Lezárult a kínai Sinovac vakcina brazíliai klinikai tesztelése, a vártnál gyengébb eredményekkel. A vakcina ugyanis 50,4 százalékban bizonyult csak hatásosnak a koronavírus-fertőzés megelőzésében, egy hajszálnyival lépve át az 50 százalékos küszöböt, ami a készítmény használatának engedélyéhez szükséges, írja a BBC.

A Sinovac védőoltása, a CoronaVac az egyik készítmény, amiből Brazília tömegével rendelt a lakosság koronavírus elleni beoltásához. A vakcina működési mechanizmusa, hogy elölt vírusdarabokat juttat a szervezetbe, amire így komoly megbetegedés nélkül érkezhet válasz válasz a beoltott immunrendszerétől. Brazílián kívül olyan népesebb országok, mint Indonézia, Törökország vagy Szingapúr is rendeltek a Sinovac készítményéből.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az elmúlt héten első körben jelentett brazíliai vizsgálati eredmények még 78 százalékos hatékonyságot adtak a CoronaVac-nak, azonban közben kiderült, hogy a hatékonyság kiszámításánál nem vették számításba azokat a tesztalanyokat, akik a védőoltás beadása után „nagyon enyhe” tünetekkel, orvosi kezelés szükségessége nélkül, de megbetegedtek. 

Ezeknek a tesztalanyoknak a beszámításával jött ki az 50,4 százalék.

A vizsgálatokat végző Butantan Intézet hangsúlyozta, az igazán fontos adat, hogy a CoronaVac 78 százalékban hatékony az enyhe, kezelést igénylő, és 100 százalékban hatékony a közepesen vagy nagyon súlyos koronavírus-megbetegedések megelőzésében.

A Törökországban végzett klinikai vizsgálatok ugyanerre a készítményre közben 91,25 százalékos, az Indonéziában végzettek pedig 65,3 százalékos hatékonyságot jelentettek.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.