Indonézia más úton jár, ott a fiatalokat oltják be elsőként

külföld
2021 január 13., 13:21

Indonéziában Joko Widodo elnök kapta meg az első koronavírus elleni védőoltást. Az államfőt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó CoronaVac nevű vakcinájának első dózisával oltották be a jakartai elnöki palotában. Az elnök ezzel az oltás biztonságosságáról akarta meggyőzni az embereket. (Brazíliában ennek a vakcinának a hatékonysága alig lépte át az 50 százalékot.)

Az oltási kampányban elsőbbséget az egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak és más veszélyeztetett csoportokba tartozók élveznek. Az oltás ingyenes minden indonéz állampolgárnak.

De a BBC arról ír, hogy az ország a többihez képest markánsan más megközelítést alkalmaz: hogy minél hamarabb újraindíthassák a gazdaságot, az idős emberek beoltása helyett az első szakaszban – a frontvonalban dolgozók után – a fiatalabb, 18 és 59 év közötti munkavállalókat célozzák meg. Így az 59 éves elnök után a 77 éves Ma'ruf Amin alelnök csak később kaphatja meg az oltást, mert túl idős. Az elképzelés az, hogy azok, akik kimennek a házból dolgozni meg találkozni a barátaikkal, éjszaka kevésbé vigyék haza a családnak a fertőzést.

Siti Aisyah Indonéziában az ország elnökével, Joko Widodóval 2019. március 12-én.
photo_camera Siti Aisyah Indonéziában az ország elnökével, Joko Widodóval 2019. március 12-én. Fotó: Bay Ismoyo/AFP

Budi Gunadi Sadikin, indonéz egészségügyi tárcavezető közölte, hogy 181,5 millió embert, vagyis a lakosság nagyjából 67 százalékát kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez. Ez közel 427 millió adag vakcinát jelent 15 százalékos selejtrátával számolva. Sadikin azt is elismerte, hogy hiányosságok vannak az oltóanyag megfelelő tárolásával és kiszállításával kapcsolatban, a vakcina ugyanis mélyhűtést igényel.

Az indonéz élelmiszeripari és gyógyszer-felügyeleti hatóság hétfőn hagyta jóvá a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, miután az indonéziai iszlám vallástudósok (uléma) tanácsa a múlt héten vallási előírásoknak megfelelőnek, azaz „halalnak” minősítette az oltóanyagot.

Indonézia kb. 270 millió lakossal a világ 4. legnépesebb országa, és a legnépesebb muszlim többségű ország. Délkelet-Ázsiában ott van a legtöbb koronavírus-fertőzött. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a regisztrált fertőzöttek száma a 846 765, a haláleseteké pedig 24 645. A gyógyultak száma 695 807. (BBC, MTI)