Kubatov: Készülünk rá, hogy a Facebook itt is felhasználók letiltásával avatkozik majd bele a választásokba

POLITIKA
2021 január 13., 10:12

Interjút adott az Info Rádió Aréna című műsorában Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, akit leginkább a 2022-es választásokról, a párt választási kampányáról kérdeztek.

Kubatov maga hozta fel, szerinte milyen sok múlik a választási küzdelemben azon, hogy ki tud a közösségi médiában jobban kommunikálni a választókkal.

„Az sem olyan egyszerű, hogy közvetlenül, torzítás nélkül el lehet juttatni az üzeneteket a választókhoz, mert ez egy sokkal bonyolultabb algoritmus szerint megy a Facebookon, de ha egy kicsit távolabbról szemléljük, azért mégiscsak ez egy közösség, és szerintem itt a közösségeken nagyon sok múlik. Egyrészt, hogy te tudsz-e velük kapcsolatot tartani, én ennek régi híve vagyok”

- mondta, párhuzamba ezt a fajta online jelenlétet a nevével fémjelzett Kubatov-listák működési mechanizmusával.

„Amikor arról beszéltek, hogy léteznek Kubatov-listák, és elmegyünk a választóinkhoz, akkor rossz szándékú megközelítéssel azt is lehetett mondani, hogy mi zaklatjuk az embereket, de jó szándékú megközelítéssel a politika nagyon sokat nyer egy ilyen kampányon, mert közvetlen választói véleményt hall”

- magyarázta.

Az interjúból kiderül az is, hogy a Fidesz - kevésbé meglepő módon - az elmúlt 12 év kormányzásával tervez kampányolni, a fiatalok megszólításában pedig nagy szerepe lesz Novák Katalin családügyi miniszternek.

A Fidesz tervezett közösségi médiás diadalmenetét Kubatov szerint egy dolog azért beárnyékolhatja: ha a Facebook vagy a többi tech-óriás Donald Trump leköszönő amerikai elnök letiltásához hasonlóan lekapcsolja magyar politikusok közösségi oldalát.

„A Facebook, ha az Egyesült Államok elnökét letörölte, bárkit letörölhet indoklás nélkül”

- mondta Kubatov, hozzátéve, a Trump Facebook-os és Twitteres letiltásáról szóló híreket hallva elgondolkodott azon „hogy vajon mi volt az indok, ki mondta meg, hogy ezeket az oldalakat így le lehet kapcsolni”.

„És hogy velünk is megtörténhet-e ez. Furcsa irányba visz, mert én inkább a szabad kommunikáció híve vagyok. (...) Nem tudom, hogy az unió hajlandó-e megmozdulni ilyen téren, de nyilván a szólásszabadságot csorbítja egy ilyen helyzet. Nyilván erre az ember készül” - jelentette ki. Majd hozzátette, szerinte ideális esetben ilyenkor azért az érintett személy támogatói „átveszik a te szerepedet és kommunikálnak ugyanúgy tovább”.

Kubatov szerint az EU és az új elnököt kapott USA „kísérletet fognak tenni” a magyar választások befolyásolására, „de az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy minél jobban támadnak minket, annál jobban összezár a mi támogatóinknak a köre. Ha ilyenfajta nyomás nehezedik ránk, akkor a mi támogatóinknak az egy indokkal több, hogy ránk kell szavazni”.

A riporteri kérdésre, miszerint megváltoztatja-e a Fidesz-kampány módszereit, hogy az ellenzék közös listán tervez indulni a választásokon, tehát nem működik majd a centrális erőtér, Kubatov könnyeden azt mondta:

„Azt majd meglátjuk, hogy lesz-e rajtuk kívül más induló is.”