Mintegy kilencezer „törvénytelen gyerek” vesztette életét egyházi anyaotthonokban a múlt század Írországában

egyház
2021 január 13., 07:00

Házasságon kívül született gyerekek ezrei, mintegy 9 ezer gyerek halt meg egyházi fenntartású anya- és gyermekotthonokban Írországban az 1922 és 1998 között eltelt majdnem nyolc évtizedben. Erre a megállapításra jutott egy független vizsgálóbizottság, ami 6 éven keresztül gyűjtötte az adatokat az ebben az időszakban, országszerte 18 különböző helyszínen működő intézményekből.

A sokkoló részletek a vizsgálóbizottság 2800 oldalas záró jelentéséből derülnek ki, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra, miután egyes részletei kiszivárogtak az ír sajtóban.

A nyolc évtized alatt mintegy 56 ezer lányanya - 12-től 40 éves korig - került ilyen anyaotthonokba, hogy világra hozza, és előbb-utóbb, akár akarata ellenére is, örökbe adja törvénytelennek bélyegzett gyerekét. De az otthonok falai között megszületett mintegy 57 ezer gyerek 15 százaléka soha nem érte meg, hogy kikerüljön az intézményekből.

A vizsgálóbizottság szerint az 1960-as évek előtt a törvénytelennek számító gyermekek nagyobb valószínűséggel hunytak el ezekben az otthonokban, mint azok falain kívül. „Rendkívül kegyetlen helyek” voltak ezek az intézmények a nők számára is, akik gyakran nemi erőszak miatt estek teherbe, és egészségügyi, vagy pszichikai problémákkal küszködtek.

A legaggasztóbb, hogy a magas gyermekhalálozási arányról az ír államszervezetnek mindvégig tudomása volt, hiszen ellenőrzése alatt tartotta az egyházi vezetésű - főként apácarendek irányította - intézményeket, mégsem történt semmilyen lépés az okok kivizsgálása és a felelősök megtalálása érdekében.

A jelentés nyilvánosságra hozatala után Eamon Martin érsek, az ír katolikus egyház feje kedden bocsánatot kért az egyházi anyaotthonokban történt halálozások miatt, helyeselve, hogy a közzétett dokumentum fényt derített „az egyházi és a társadalmi élet eme sötét fejezetére”.

photo_camera Apáca sétál be egy kolostor kapuján, amiben egy egyházi anyaotthon működött korábban. Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

„Elismerem, hogy az egyház nyilvánvalóan része volt annak a kultúrának, amelyben az embereket gyakran megbélyegezték, bírálták és elutasították” - jelentette ki az érsek.

„Ezért, illetve a maradandó sebekért és érzelmi károkért őszintén bocsánatot kérek a túlélőktől és mindazoktól, akiket személyesen érintenek a felfedett tények”

- tette hozzá.

A jelentésről szintén beszámoló CNN szerint szerdán Micheál Martin ír miniszterelnöktől is várható bocsánatkérés, a miniszterelnök egyelőre egy keddi sajtótájékoztatón annyit mondott, szerinte a jelentés rámutat, mennyire „mélyen nőgyűlölő” volt az ír társadalom kultúrája évtizedeken keresztül.