Náci majmok és kecskék miatt nyomoz az orosz ügyészség

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Nyomozást indított az orosz szövetségi ügyészség, miután olyan képeket talált az interneten, amelyeken szovjet katonának öltözött idomárok náci ruhákba bújtatott kecskéket és majmokat vezetnek egy cirkuszban. Ha pedig mindez nem lenne önmagában elég abszurd, az is kiderült a nyomozás során, hogy az orosz ortodox egyház rendelte meg a náci majmos előadást. 

A képek, amelyeket a hatóság amolyan online rutinellenőrzés során talált, Udmurtföld tagköztársaság fővárosában, az Izsevszki Állami Cirkuszban készültek egy január 8-i előadáson. Az előadás természetesen annak igyekszik a náci zászlóval borított kecskékkel és SS-karszalagos majmokkal emléket állítani, hogy a szovjet Oroszország milyen sikeresen legyőzte a nácikat a II. Világháborúban. Mindezzel csak az a baj, hogy Oroszországban törvény tiltja a náci önkényuralmi jelképek használatát, még akkor is, ha a nácik kifigurázására használják ezeket. 

Az előadást megrendelő ortodox egyház vezetői viszont azt állítják, hogy Vlagyimir Putyin személyesen adott felmentést az egyháznak, hogy ilyen eseményeken ítélhessék el a náci ideológiát. A pópákat és pátriárkákat pedig a jelek szerint az sem zavarja, hogyha a nácik kifigurázása közben az ortodox egyházat elnyomó Szovjetuniót emelik piedesztálra. 

A nyomozás miatt a cirkusz is kiakadt, az intézmény közleménye szerint a képeket kiragadták a kontextusukból, a hasonló ironikus, groteszk jelenetek pedig bevett részei a cirkuszi előadásoknak. A cirkusz közösségi oldalairól azért, biztos, ami biztos levették a náci állatokról készült képeket. (BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!