Náci majmok és kecskék miatt nyomoz az orosz ügyészség

ÁLLAT
2021 január 13., 12:47

Nyomozást indított az orosz szövetségi ügyészség, miután olyan képeket talált az interneten, amelyeken szovjet katonának öltözött idomárok náci ruhákba bújtatott kecskéket és majmokat vezetnek egy cirkuszban. Ha pedig mindez nem lenne önmagában elég abszurd, az is kiderült a nyomozás során, hogy az orosz ortodox egyház rendelte meg a náci majmos előadást.

A képek, amelyeket a hatóság amolyan online rutinellenőrzés során talált, Udmurtföld tagköztársaság fővárosában, az Izsevszki Állami Cirkuszban készültek egy január 8-i előadáson. Az előadás természetesen annak igyekszik a náci zászlóval borított kecskékkel és SS-karszalagos majmokkal emléket állítani, hogy a szovjet Oroszország milyen sikeresen legyőzte a nácikat a II. Világháborúban. Mindezzel csak az a baj, hogy Oroszországban törvény tiltja a náci önkényuralmi jelképek használatát, még akkor is, ha a nácik kifigurázására használják ezeket.

link Forrás

Az előadást megrendelő ortodox egyház vezetői viszont azt állítják, hogy Vlagyimir Putyin személyesen adott felmentést az egyháznak, hogy ilyen eseményeken ítélhessék el a náci ideológiát. A pópákat és pátriárkákat pedig a jelek szerint az sem zavarja, hogyha a nácik kifigurázása közben az ortodox egyházat elnyomó Szovjetuniót emelik piedesztálra.

A nyomozás miatt a cirkusz is kiakadt, az intézmény közleménye szerint a képeket kiragadták a kontextusukból, a hasonló ironikus, groteszk jelenetek pedig bevett részei a cirkuszi előadásoknak. A cirkusz közösségi oldalairól azért, biztos, ami biztos levették a náci állatokról készült képeket. (BBC)