Magyarország segít Azerbajdzsánnak újjáépíteni az Örményországtól visszafoglalt területeket

POLITIKA
2021 január 14., 15:52

Magyarország segít Azerbajdzsánnak az újjáépítésben "a hegyi-karabahi konfliktus után", közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy a 2020-as évek közepétől reális, hogy Magyarország azeri gázt is vásároljon. Amit Szijjártó "konfliktusként" jellemzett, az háború volt, melyben Azerbajdzsán lerohanta a de facto Örményországhoz tartozó, örmények lakta Hegyi Karabahot, amely a Szovjetunió széthullása idején szakadt ki Azerbajdzsánból.

A harcokban megsérült Szent Megváltó Székesegyház Susa városában, Hegyi-Karabah fővárosától Sztyepanakerttől 15 kilométernyire.
photo_camera A harcokban megsérült Szent Megváltó Székesegyház Susa városában, Hegyi-Karabah fővárosától Sztyepanakerttől 15 kilométernyire. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Szijjártó szerint "kétségtelen" hogy az elmúlt hetekben a világjárvány mellett a karabahi konfliktus volt "a másik fontos esemény" a világsajtóban. Azért történt egy s más az elmúlt hetekben, ami kicsit jobban izgalomban tartotta a világot a karabahi konfliktusnál, hogy mást ne mondjak, az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak, amit Donald Trump elnök elbukott, de nem volt hajlandó elismerni vereségét, és a biztatására szélsőséges zavargók lerohanták a Capitoliumot, emiatt a demokraták tíz republikánus képviselő támogatásával szerdán másodjára is vádat emeltek ellene. Trump elnöksége előtt az amerikai történelemben összesen kétszer emeltek vádat a regnáló elnök ellen. Minderről esett is némi szó a világsajtóban az elmúlt hetekben.

"Magyarország mindig is kiállt Azerbajdzsán területi integritása mellett és a konfliktusok tárgyalásos megoldását pártoltuk" - közölte Szijjártó a konfliktusról, amit Azerbajdzsán végül katonai invázióval rendezett. Szijjártó most arról tárgyalt, hogy a magyar vállalatok miként vehetnek részt a háború sújtotta területek újjáépítésében. Ehhez az állami Eximbank százmillió dolláros hitelkeretet is nyújt a programban részt venni kívánó magyar vállalatok számára. (Via MTI)