Óriási tűz pusztított a rohingya menekültek bangladesi táborában

3500 rohingya menekült vesztette el a fedelet a feje felől egy tűzvészben, ami csütörtökön kora reggel pusztított egy dél-bangladesi menekülttáborban. Több mint 500 szálláshely semmisült meg részben vagy teljesen, és további 150 boltot, valamint egy civil szervezet épületét is érintette a katasztrófa, írja a Reuters.

Fotó: -/AFP

Az érintetteknek az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nyújt segítséget: szállást, meleg ruhát, étkezést és egészségügyi ellátást. A Reuters tudósítója ezt a videót tette közzé a tűz utáni állapotokról:

Egyelőre vizsgálják, mi okozhatta a két órán át tartó tüzet, amit súlyosbítottak a házakban felrobbanó gázpalackok. Még nem döntötték el, újjáépítik-e a szállásokat, vagy tartósan máshová kell költözniük azoknak, akik elvesztették az otthonukat. 

Fotó: -/AFP

A muszlim vallású rohingya népcsoport évek óta agresszió áldozata a buddhista többségű Mianmarban. 2017 óta több mint egymillióan menekültek Bangladesbe, ahol a kormány ezreket költöztetett az elmúlt hetekben egy távoli szigetre, jogvédők szerint bizonyos esetekben erőszakkal. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó