Csányi: Nem kell több stadion

sport
2021 január 15., 10:57

„Megértem azokat, akik azt kritizálják, hogy túl sok invesztíció ment a sportba általában – nem csak a futballba –, mert lett volna helye máshol is. Másik oldalról viszont azt kell mondanom, nem arról van szó, hogy jött egy kormány, amely hirtelen felgyorsított egy folyamatot, hanem közel 30-40 éves stagnálást, leromlott infrastruktúrát kellett helyrehozni. Amit tíz év alatt elköltöttünk, azt 40 év alatt kellett volna folyamatosan rákölteni az állami sportingatlanokra, és akkor nem lett volna szükség ilyen invesztícióra.”

Ezeket Csányi Sándor bankár, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke mondta a szövetség elmúlt évét értékelő szűk körű sajtóbeszélgetésen. Hozzátéve, szerinte most már

„a folyamatban lévő nagyberuházások lezárása után nincs szükség további stadionok építésére”

- írja a sajtóbeszélgetésen elhangzottakról a 24.hu. A portál szerint az eseményen Csányi beszélt arról is, milyen helyzetet teremt, hogy a kormány 2021-re 120-ról 100 milliárd forintra csökkentette a hat labdajátékra fordítható társasági adó (tao) összértékét.

Csányi elmondta, az jelentene valódi problémát, ha a tao teljesen kiesne a sportfinanszírozásból. Ettől azonban nem tart. Szerinte

„ha figyelembe vesszük a labdarúgók, a családtagjaik, és a futball iránt érdeklődők számát, úgy egyetlen kormánynak sem lenne ésszerű döntése, hogy amit felépítettünk, azt fenntartás, működtetés hiányában tönkremenni hagyja”.

Az MLSZ elnöke beszélt arról is, milyen területeken szeretnének változást elérni a jövőben.

  • Növelni kell a sportszakember-képzés hatékonyságát, elsősorban utánpótlásedzők képzésével.
  • Túl sok olyan külföldi játszik Magyarországon, miközben az övékéhez hasonló tudású magyar focistát is lehetne találni.
  • A hazai tehetségek beépítése az első osztályú csapatokba lassan halad, mert az edzők edzők abban a „tévhitben” vannak, hogy a labdarúgó 22-23 éves korában lesz érett a felnőtt futballra. „18 éves korára kész kell legyen az NB I-re, mert ha nem, sosem lesz belőle nemzetközi piacra érett játékos” - mondta a szövetségi elnök.

A beszélgetésen kiderült, hogy Csányi Sándor is átesett már a koronavíruson, egyoldali tüdőgyulladást okozott nála a fertőzés.

„Túl vagyok a covidon, kimutatottan jelentős antitesttel rendelkezem, bár feleségem szerint ez az egész antitest. Ilyen szempontból még inkább védett vagyok, mint mások”

- ironizált a betegségén a 24.hu szerint még a sajtóbeszélgetés legelején.