Japán ideiglenesen megtiltotta külföldi sportolók beutazását

sport
2021 január 15., 06:00

A kedvezőtlen koronavírus-járvány adatok miatt Japán pénteken ideiglenesen, február 7-ig megtiltotta külföldi sportolók beutazását az országba, írja az MTI.

A rendelkezés azért lépett hatályba, mert alig fél évvel a tokiói olimpia tervezett időpontja előtt nagyon megugrottak a fertőzési mutatók, ami az eddiginél szigorúbb határellenőrzést és a vészhelyzet kiterjesztését teszi szükségessé.

photo_camera Josiró Mori, a járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpiát szervező bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón 2020 nyarán. Fotó: ISSEI KATO/AFP

Az ideiglenes tilalom kiterjed a Japánban igen népszerű labdarúgásban és baseballban érdekelt légiósokra, de még az edzőkre is. A labdarúgószezon februárban kezdődik, míg a baseball-edzőtáborok február elsején nyitnak.

De azok sem utazhatnak most Japánba, akik az olimpiára vagy a paralimpiára készülnének a helyszínen.

A japán sportolók is csak úgy térhetnek haza, ha megérkezésüket követően 14 napig karanténban maradnak, ez idő alatt nem edzhetnek és nem versenyezhetnek. A beutazási tilalom a sportolók mellett az üzleti utazókra is vonatkozik.