SZJA-mentesség: havi 45-50 ezer forint maradhat a fiataloknál

gazdaság
2021 január 15., 15:02

Orbán Viktor és kormánya egy ideje a hollywoodi stúdiók stílusában teaserek és trailerek formájában kormányoz, vagyis a miniszterelnök a Facebook oldalán bejelenti, hogy majd valamit bejelent, vagy egy interjúban elmond egy - jó esetben - bővített mondatot valami viszonylag fajsúlyos közpolitikai programról, hogy aztán mindenki napokig vagy hetekig várhassa, hogy bármi hivatalos és részletes tervezet, határozat, rendelet vagy nyilatkozat kijöjjön témában.

Így tett a miniszterelnök a Kossuth Rádióban rendszeresített interjújában péntek reggel, amikor bejelentette, hogy legkésőbb 2022 januárjától "azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadó-mentességet adunk." Még annyit árult el a tervről vagy döntésről (nem tudni pontosan, hogy áll a dolog, mert, mint mondta, még "a pénzügyminiszterrel nehéz tárgyalásaim vannak"), hogy szerinte 130-150 milliárd forintba kerülne mindez. Annak kidolgozásával pedig, hogy milyen kereseti határig kellene megadni ezt a kedvezményt, Novák Katalin családügyi minisztert bízta meg, de Orbán úgy gondolja, hogy az átlagkeresetnél kellene meghúzni a határt.

Azt is elárulta a miniszterelnök, hogy a lépéssel a lengyel példát követi. A Fidesz lengyel testvérpártja, a Jog és Igazságosság 2019-ben vezetett be egy olyan csomagot, amelyben a 26 évnél fiatalabb, a munkaviszonyban lévő vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatott fiatalok szja-ját törölte el a kormány 85,5 ezer zlotyi éves kereset alatt.

További részleteket egyelőre nem tudni, úgyhogy az általunk megkérdezett adószakértők egyelőre vakargatták a fejüket és inkább megvárnák, hogy le legyen valami írva. Mindenesetre összeszedtünk pár számot, hogy mit lehet eddig tudni, hányan lehetnek érintettek és mennyivel több pénzük maradna.

Mi mennyi?

A KSH statisztikái szerint 2019-ben Magyarországon 325 ezer 15-24 éves korú ember volt gazdaságilag aktív, körülük 288 ezernek volt munkája, 37,5 ezer pedig regisztrált munkanélküli volt. A dolgozó fiatalok az összes foglalkoztatottnak durván a 6,4 százalékát tették ki. Szóval hozzávetőlegesen ennyi embert érinthet majd az szja-mentesség.

Orbán azt mondta, hogy 130-150 milliárd forintba kerülhet a fiatalok szja-jának az elengedése, bár nyilván nem osztotta meg a Kossuth Rádió hallgatóival, hogy mi alapján jutott el eddig a számig. A kormány 2021-re 2 683,5 milliárd forint szja-bevétellel számolt, ennek a 4,8-5,6 százalékát teszi ki.

Hogy mekkora összeget jelent majd a be nem szedett/fizetett adó, az attól is függ, hogy a kormány hol húzza meg a határt, mekkora jövedelemig jár majd az adómentesség. Orbán átlagkeresetről beszélt, de azt nem árulta el, hogy mit ért ez alatt, pedig ez nem teljesen egyértelmű. Idén januárban a KSH adatai szerint a bruttó havi magyar átlagkereset 397 400 forint volt, a korosztályokra lebontott keresetek alapján viszont ennél alacsonyabb a fiatalok átlagos jövedelme. Az erre vonatkozó legfrissebb adatai a KSH-nak 2020 III. negyedévéből vannak, és sajnos nem olyan felosztásban, ami egy az egyben alkalmazható Orbán bejelentésére: 2020 nyarán a 20 év alattiaknál 233 396, a 20-29 éveseknél 340 808 forint volt. A 24-25 évesek keresete valahol eközött a kettő között lehet.

És hogy ez mekkora segítséget jelent a fiataloknak? Ha a 20-29 évesek átlagos bruttó fizetésével, 340 808 forinttal számolunk, akkor az RSM adótanácsadó cég 2020-as bérkalkulátora alapján havi 51 121 forint szja-t kellett fizetnie, vagy 46 121 forintot, ha jogosult az első házasok adókedvezményére. Ha a 20 év alattiak és a 20-29 évesek átlagos bére közötti összeggel, mondjuk a pont a két szám közötti értékkel, 287 102 forinttal számolunk, akkor havi 43 065 forint maradna az ekkora bruttót kereső fiatalnál.