Váratlanul lemondott annak a kínai gyógyszercégnek az elnöke, amelyiktől Orbánék rengeteg vakcinát vennének

Egészségügy
2021 január 15., 12:09

A hongkongi tőzsdén kiadott közleményekből derült ki, hogy e hét keddjén váratlanul lemondott Li Zhiming, a Sinopharm nevű, állami tulajdonban lévő nagy kínai gyógyszergyár igazgatósági elnöke, illetve Li Hui, a cégcsoport igazgatója, egyben az ellenőrzési részleg feje. Mindkét topmenedzser “személyes okokra” hivatkozott, a valós okokról egyelőre nem tudni. A céget a hongkongi tőzsdére vezették be, ezért ott jelentették be a vezetők távozását.

Az esetről beszámoló lapok több helyen is megemlítik, hogy a lemondások bejelentése igen tömör volt, további magyarázat nélkül, így az iparágon belül csak találgatnak, hogy a dolognak köze van-e a cég által gyártott koronavírus-vakcinákhoz.

A Sinopharm-holdingba tartozó, CNBG nevű cég ugyanis két vakcinát is kifejlesztett, illetve fejleszt még mindig, a kínai sajtó ezeket néha "a pekingi" és "a vuhani" néven említi. Mindkettő a klinikai tesztelés harmadik fázisában tart, de mindkettő megkapta a vészhelyzeti engedélyt a kínai hatóságoktól. Nem tudni pontosan, hogy a kettő közül melyik az, amelyikkel az Emírségekben decemberben elkezdődött a lakosság tömeges oltása. És az sem világos, hogy pontosan melyik Sinopharm-termék az, amit már megkapta az engedélyt Egyiptomban és Bahreinben.

Sajtóhírek alapján ezek valamelyikéből vásárolna nagyobb adagot Magyarország is. Orbán miniszterelnök pénteki rádióinterjújában komoly nyomás helyezett a magyar engedélyező hatóságra, hogy mielőbb engedélyezzék annak magyarországi felhasználását.

A Reuters egyébként ma jelentette, hogy a kutatási eredmények szerint a Sinopharm vakcinájának - itt sem derül ki, a kettő közül melyiknek - nincs káros hatása a 3 és 17 éves kor közötti beoltottakra sem.

A kínai állami óriáscég vakcináiról eddig nem sok részletet lehetett megtudni. Az egyikkel - vagy mindkettővel? - Marokkóban is folynak kísérletek és készülnek a tömeges oltásra. Egy helyi lap amiatt említette meg Tao Lina sanghaji infektológus-influencer egy héttel ezelőtti ügyét.

Az orvos ugyanis arról posztolt 4,8 millió követőjének a Twitter-szerű kínai Weibón, hogy a Sinopharm oltásának 73 mellékhatása van, így ez a világ legveszélyesebb oltóanyaga. Miután a világsajtó felkapta a posztot, Tao Lina leszedte az eredetit és egy új bejegyzésben azt magyarázta, hogy a külföldiek egyszerűen félreértették a metszően ironikusnak szánt posztját. Az orvos magyarázata szerint ő azt próbálta csípős stílusban kifigurázni, hogy a vakcina tájékoztató brosúrája - szerinte puszta tévedésből - irreálisan sok mellékhatást sorol fel és ő nem az oltáson magán, hanem a béna tájékoztató füzeten ironizált. Hogy mutassa, komolyan gondolta, a férfi azonnal be is adatta magának a vakcinát.

Amiből január negyedikéig Kínában 4 milliónál is többet adtak be, a CBNG közleménye szerint komolyabb mellékhatások nélkül.