Egy rossz kínai gyorsteszt miatt kénytelen magyarázkodni a szlovák kormányfő

külföld
2021 január 16., 19:00

Igor Matovic szlovák kormányfő is megszólalt abban a különös ügyben, ami a harmaneci papírgyárban történt.

Még a múlt héten antigén gyorsteszttel vizsgáltatta meg a cég a munkatársait, és 46 százalékuknál kimutatták a koronavírust. A vállalat vezetése azonnal karantén rendelt el, de azért egy megerősítő vizsgálatot is végeztettek, ez már PCR-teszt volt. A második körben 0 koronavírusost találtak a munkatársak között.

A cég nem akarta elárulni, hogy milyen tesztet használt, de megtette ezt végül egy szombati Facebook-posztban Matovic. A kormányfő azt írta, hogy Harmanecben a vállalat egy magáncéget bizott meg a vizsgálatok elvégzésével. Ők az Eko Test Covid nevű tesztet használtak, amit az Assure Tech nevezetű kínai cég gyárt. Matovič a bejegyzésében kihangsúlyozza, hogy Szlovákiában a tömeges teszteléseket nem ezzel a kínai áruval végzik.

link Forrás

Matovic azért szólalt meg, mert a harmaneci sztorit azonnal felkapták a közösségi médiában, és megkérdőjelezték az állami teszteléseken használt eszközök hitelességét is. A kormányfő szerint az állam által tömeges tesztelésre használt eszközök megbízhatóak, a téves esetek száma hivatalos adatok szerint mindössze 0,32 százalékos. Egy korábbi, trencséni tömeges teszteléskor még ennél is kevesebb, mindössze 0,05 százalékos volt.

Matovic egyébként újra tömeges tesztet szeretne, de ennek hasznosságáról nagy viták vannak kormányon és szakmán belül is. (parameter.sk, dennikn.sk)