Koronavírus: 87 új áldozatot jelentettek

járvány
2021 január 16., 07:14

Minden szám kedvezőbb az operatív törzs szombati jelentésében, mint az egy nappal korábbiban.

87 újabb áldozat van, 24-gyel kevesebb, mint egy nappal korábban, a heti átlagnál is alacsonyabb ez a szám. Összesen ugyanakkor már 11 264-en hunytak el hivatalosan a járványban.

link Forrás

1438 új fertőzöttet regisztráltak. Ez minden elég bizonytalan pontja a jelentésnek. Az biztos, hogy kevesebb az új fertőzött, mint egy nappal korábban (1513 volt). A tesztek száma (18 339) valamival alacsonyabb, mint amit egy nappal korábban jelentettek (19098).

link Forrás

Az összes vizsgálaton belül a pozitívak aránya 8 százalék körül volt.

link Forrás

A kórházban lévők száma tovább csökkent.

link Forrás

És továbbra is egyre kevesebben vannak lélegeztetőn.

link Forrás

Lehetne mondani, hogy túl vagyunk a második hullám nehezén, ha nem lenne itt rögtön a harmadik fenyegetése, amit a vírus brit mutációja okozhat. Ez a korábbinál fertőzőbb verzió a héten már hivatalosan is kimutatottan megjelent Magyarországon, de a számokon egyelőre nem látszik a hatása. Előbb az új fertőzötteknél, majd a kórházban lévőknél látszik majd, ha itthon is berobban.

link Forrás

A harmadik hullámot az oltással lehetne megelőzni, de egyelőre kevés a vakcina, és a beérkező mennyiséget sem oltják el azonnal. Keddig 130 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, ebből 112 847-et használtak el.

Egy nappal korábban 105 728 beoltott embert jelentett az operatív törzs, vagyis 7 119 embert oltottak be pénteken, úgy, hogy maradt még 17 ezer embernek elég vakcina. (És raktározva áll a második körre való, amivel most kezdik majd oltani azokat, akik elsőként kapták meg az oltást december 26-án.)

Kedden érkezik újabb szállítmány. Elvileg 50 ezer embernek elegendő adag, de nem tudni, hogy lesz-e ennyi, mert a Pfizer átmenetileg csökkenti a gyártást, hogy a gépsor átalakításával növeni tudja a kapacitást.

A megyei járványügyi adatok lakosságarányosan és az elmúlt hetek új fertőzöttjeit figyelembe véve.

link Forrás