Merkel pártfogoltját választották a CDU elnökévé

külföld
2021 január 16., 10:56

Armin Laschetet választották Németország legnagyobb pártja, a CDU élére. A szavazást online bonyolították.

A három jelölt közül Laschet hangoztatta leginkább, hogy a merkeli politika örököse akar lenni, és a kancellár, illetve a körülötte lévő befolyásos vezetők is őt támogatták. Korábban volt európai parlamenti képviselő, aztán tartományi miniszter, majd a CDU országos alelnöke. 2017 óta ő Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke.

Armin Laschet
photo_camera Armin Laschet Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Angela Merkel a 2017-es választás után mondott le a CDU éléről, akkor Annegret Kramp-Karrenbauert választották utódjául, de nem tudta megállítani a párt népszerűségvesztését. Végül tavaly februárban mondott le, miután kiderült, hogy Thüringiában a helyi CDU titokban összejátszott a szélsőjobboldali AfD-vel a tartományi miniszterelnök megválasztásakor. Az utódját azonban a járvány miatt nem tudták megválasztani, kétszer is el kellett halasztani a pártkongresszust.

Győzelme ellenére nem biztos, hogy Laschet lesz a CDU idei kancellárjelöltje, ugyanis sokkal népszerűbb nálaa CSU elnöke, Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder. A CDU és a CSU mindig együtt indulnak, és közös kancellárt jelölnek, de a bajor testvérpárt még sosem adhatott kormányfőt.

Laschetről és ellenfeleiről ebben a cikkben írtunk bővebben.