Merkel pártfogoltját választották a CDU elnökévé

Armin Laschetet választották Németország legnagyobb pártja, a CDU élére. A szavazást online bonyolították. 

A három jelölt közül Laschet hangoztatta leginkább, hogy a merkeli politika örököse akar lenni, és a kancellár, illetve a körülötte lévő befolyásos vezetők is őt támogatták. Korábban volt európai parlamenti képviselő, aztán tartományi miniszter, majd a CDU országos alelnöke. 2017 óta ő Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke.

Armin LaschetFotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Angela Merkel a 2017-es választás után mondott le a CDU éléről, akkor Annegret Kramp-Karrenbauert választották utódjául, de nem tudta megállítani a párt népszerűségvesztését. Végül tavaly februárban mondott le, miután kiderült, hogy Thüringiában a helyi CDU titokban összejátszott a szélsőjobboldali AfD-vel a tartományi miniszterelnök megválasztásakor. Az utódját azonban a járvány miatt nem tudták megválasztani, kétszer is el kellett halasztani a pártkongresszust.

Győzelme ellenére nem biztos, hogy Laschet lesz a CDU idei kancellárjelöltje, ugyanis sokkal népszerűbb nálaa CSU elnöke, Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder. A CDU és a CSU mindig együtt indulnak, és közös kancellárt jelölnek, de a bajor testvérpárt még sosem adhatott kormányfőt. 

Laschetről és ellenfeleiről ebben a cikkben írtunk bővebben. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó