A hadsereget is bevetették a gazdasági helyzet miatt tüntetők ellen Tunéziában

külföld
2021 január 18., 11:12

Tunéziában bevetették a hadsereget legalább négy városban, mert a hét végén erőszakba torkollott több tüntetés, jelentette be vasárnap este a védelmi minisztérium.

Péntek óta minden este helyenként erőszakos tiltakozások robbantak ki több városban az egyre romló gazdasági helyzet okozta válság miatt. Az országban kijárási korlátozások vannak a koronavírus-járvány miatt, de a tüntetőket ez nem érdekelte.

photo_camera Fotó: FETHI BELAID/AFP

Katonai alakulatokat Szúszában, Bizertben, Kasszerínben és Szilianában vetettek be, de voltak heves tüntetések a fővárosban, Tuniszban és el-Kéfben is. Utóbbi két városban egyelőre csak a rendőrség vette fel a küzdelmet a tüntetőkkel, könnygáz bevetésével, amiről szemtanúk számoltak be, jelentette a dpa hírügynökség. A közösségi médiára feltett videók szerint a demonstrálók úttorlaszokat emeltek, autógumikat hordtak halomba és gyújtottak fel, miközben a biztonsági erők próbálták szétoszlatni a tömegeket.

A belügyminisztérium közleménye szerint 242 embert őrizetbe vettek.

photo_camera Fotó: FETHI BELAID/AFP

A demonstrációk egybeesnek az arab tavasz nyitányát jelentő, Zin el-Abidin ben Ali elnököt megbuktató forradalom tizedik évfordulójával. Egy évtizeddel a forradalmat követően Tunéziában még mindig jelentős a munkanélküliség, a szegénység, a korrupció és a társadalmi egyenlőtlenség. A gazdasági helyzet rosszabbá vált, a közszolgáltatások állapota silány, az állam a csőd szélén áll. (MTI)