Az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat

Budapest
2021 január 18., 16:36

Az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint a két végleges ajánlatot benyújtó szereplő, az A-Híd Zrt. és a Strabag Általános Építő Kft. minden szükséges igazolást beadott, így ajánlataikat érvényessé nyilvánították. A bíráló bizottság végül az A-Híd Zrt. pályázatát nyilvánította győztesnek, amit a BKK igazgatósága a mai ülésén elfogadott.

A döntést lehetővé tette, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatáskörében eljáró főpolgármester módosította a híd felújításáról szóló engedélyokiratot, illetve a főváros és a BKK között fennálló megvalósítási megállapodást. Az utóbbi döntéssel biztosították a még hiányzó fedezetet – közölte a BKKK. A híd felújítása bruttó 26,75 milliárd forintból valósulhat meg.

A bruttó ár a nyertes nettó ajánlati ár mellett az ilyenkor kötelező 10 százalékos tartalékkeretet, a jogszabályok által előírt műszaki ellenőri és egyéb költségeket (hatósági díjak, független labor, szakértői díjak) meg az áfát is tartalmazza.

„A Fővárosi Önkormányzat a kormányzati megszorító intézkedések ellenére is előteremtette az eljárás eredményessé nyilvánításához szükséges további bruttó 3,5 milliárd forintot, így már csak a Magyar Kormány által ígért, de mind a mai napig meg nem kötött támogatási szerződés hiányzik, amely lehetővé tenné a felújítás megkezdését”

– áll a BKK közleményében.

Zöld fénnyel világítják meg a Lánchidat Szent Patrik napja, Írország nemzeti ünnepe alkalmából 2017. március 17-én.
photo_camera Zöld fénnyel világítják meg a Lánchidat Szent Patrik napja, Írország nemzeti ünnepe alkalmából 2017. március 17-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tavaly október 15-ei ülésén megerősítette, hogy támogatja a 6 milliárd forint támogatási keretösszeg felhasználását a Lánchídra, és felkérte a kormányt, hogy biztosítsa a fővárosi források felhasználását követő támogatás kifizetését a kivitelező vállalkozói szerződés utolsó szakaszának teljesítéséhez.

„A munkálatok elkezdése tehát a kormány tavaly februárban tett ígéretének betartásától függ, azonban a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a híd felújításában, ezért mai döntésével abban az esetben is biztosítja a felújításhoz szükséges teljes fedezetet, ha a támogatási szerződés aláírása elhúzódna” – írták.

A szerződéskötésre az eredményhirdetés után – figyelembe véve a jogszabály moratóriumra vonatkozó előírásait is – legkorábban január végén kerülhet sor. Így a felújítási munkálatok elkezdése február végén, míg a műszaki átadás-átvételi eljárás, a munkálatok befejezése 2023 őszére történhet meg.

A felújítás során a híd 18 hónapig a forgalom elől teljesen elzárt munkaterület lesz, a nyertes ajánlattevő által elkészített és a mérnök részéről munkakezdés előtt jóváhagyott ütemterv alapján – áll a BKK közleményében. (MTI)