Biztonsági okokra hivatkozva elvették Fehéroroszországtól a jéghokivébé társrendezői jogát

január 18., hétfő 19:37

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) biztonsági okokra hivatkozva elvette Fehéroroszországtól a május 21. és június 6. között esedékes világbajnokság társrendezői jogát.

A vb-nek az eredeti tervek szerint Minszk és Riga közösen adott volna otthont, de az IIHF közölte: „a hatáskörén kívül eső biztonsági kérdések miatt” megkerülhetetlen lett, hogy Fehéroroszország ne legyen rendezője az eseménynek. A szövetség vezetőtestülete, a tanács a teljes körű átvilágítási eljárás lezárása után hozta meg a döntését.

Az IIHF közölte, hogy köteles gondoskodni a vb összes résztvevőjéről, és az alapszabály biztosítja, hogy ha kétségessé válik a játékosok, a tisztviselők, az utazó szurkolók, nézők, újságírók biztonsága, szabad mozgása, akkor visszavegye a rendezési jogot.

A tanács „tisztességes és elfogulatlan átvilágítási eljárást folytatott, melynek során független szakértőkkel és valamennyi érdekelt féllel konzultált a fehérorosz rendezés képességeiről, tekintettel a mind növekvő belpolitikai helyzetre és a koronavírus-járványra”. Ezek alapján megállapította, hogy most lehetetlen biztosítani a résztvevők biztonságát Fehéroroszországban.

René Fasel, az IIHF elnöke a közleményben elmondta, nagyon sajnálatosnak tartja, hogy el kell venniük Minszktől a rendezési jogot. Az eljárás során megpróbálták előmozdítani, hogy „a világbajnokság a megbékélés eszközeként szolgálhatna a Fehéroroszországban zajló társadalmi és politikai kérdések megnyugtatásához” – mondta.

„Bár a tanács úgy véli, hogy a vb-t egyik fél sem használja fel politikai célokra, elismerte, hogy ennek az eseménynek a minszki megrendezése nem lenne helyénvaló, ha nagyobb problémákkal kell foglalkozni, mint például a csapatok, a nézők és tisztviselők biztonsága” – mondta Fasel.

A mostani döntéssel Riga rendezői státusza nem változott, de meg kell vizsgálni, hogy a vb-nek más is otthont adhat-e, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járványban a résztvevőknek minél kevesebbet kelljen utazniuk.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Sok nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A múlt héten két jelentős támogató, a főszponzor Skoda és a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, ha Minszkben lesznek mérkőzések.

Fasel – miután egy hete Minszkben találkozott Lukasenkával és a szervezőbizottság helyi tagjaival – pénteken azt mondta, van B tervük arra az esetre, ha Fehéroroszország nem tudja vendégül látni a vb mezőnyét, Lettország egyedül is lehet rendező, vagy pedig Dánia és Szlovákia ad otthont a tornának. Akkor azt mondta, az IIHF két tűz között van, politikai és pénzügyi oldalról is nagy rajtuk a nyomás.

Lukasenka az egy hete tartott találkozón Faselnek azt mondta, a minszki hokiarénák készen állnak a tornára, az ország biztonságos, olyan jelenetek, amik például Washingtonban a Capitolium megrohamozásakor történtek, náluk nem fordulnak elő. Ő nem lát okot, amiért visszaadnák a rendezési jogot, és ha Lettország nem vállalja a társrendezést, akkor Fehéroroszország egyedül is képes otthont adni a tornának, ami szerinte „minden idők legjobb vb-je lenne”.

Fotó: Mikhail Klimentyev/Sputnik via AFP

Krisjanis Karins lett miniszterelnök jelezte, hogy ha zárt kapuk mögött, hazai és külföldi szurkolók nélkül kellene egyedül megrendezniük a vb-t, akkor anyagilag nagy bajba kerülhetnének, erről még a nemzetközi szövetséggel kell egyeztetniük. (MTI)