Eperjes Károly már kétszer megfertőződött, az orosz vakcinát választaná

MŰVÉSZET
2021 január 18., 06:25

Kétszer is elkapta a koronavírust Eperjes Károly, írja a Somogy Online. A színész állítása szerint a második alkalommal sokkal súlyosabb tünetei voltak, és tovább is tartott a betegség.

„Szeretném beoltatni magam, ám miután megkaptam a betegséget, egyelőre várnom kell” - mondta Eperjes, akinek nemcsak emiatt kell várnia, hanem azért is, mert egyelőre csak az egészségügyben és az idősotthonokban oltanak. Ha rákerül a sor, gondolkodás nélkül az orosz vakcinát választaná:

„Egész életemben az orosz szisztéma alapján voltam beoltva mindenféle ellen. A gyerekkori oltásaink mind onnan valók voltak, és beváltak. Ezért nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom, ha megengedik.”

photo_camera Eperjes Károly az országos színházi évadnyitó gálán a Pesti Magyar Színházban 2019. augusztus 30-án Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Mit lehet tudni az orosz vakcináról? Vlagyimir Putyin augusztusban jelentette be a Szputnyik V engedélyezését, pedig akkor még el sem kezdődött a harmadik, tömeges tesztelési fázis. Az első két vizsgálati szakasz eredményeiről három héttel később, szeptemberben számoltak be.

A klinikai vizsgálatok harmadik szakaszának első eredményeiről novemberben adtak hírt először, decemberben pedig 92 százalékos hatékonyságról számoltak be. Később azt mondták, a 60 évnél idősebbeknél is 90 szalék feletti hatékonyságot tapasztaltak.

Még zajlottak a vizsgálatok, amikor a vakcina már elérhetővé vált, az orosz hatóságok pedig megengedték, hogy több ezer tesztalany, akik eredetileg placebót kaptak volna, hozzáférjenek az igazi oltáshoz. Így a kutatás résztvevőinek száma 40 ezerről 30 ezerre csökkent.

A végleges eredményeket egyelőre nem tették közzé.