Ötéves mélyponton a budapesti albérletárak

lakhatás
2021 január 18., 11:18

Novemberben 10 százalékkal voltak alacsonyabbak az országos lakásbérleti díjak, mint egy évvel korábban, derül ki az ingatlan.com és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közös elemzéséből.

Budapesten is folyamatos a csökkenés, novemberben 1,6 százalékkal lettek olcsóbbak az albérletek októberhez képest. Az I., a II. és a XII. kerületekben 1,8 százalékos növekedés látszik, de ez sem hozta be az októberi, 5 százalékos áresést. A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal, a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kerületek lejjebb a bérleti díjak novemberben. Az ingatlan.com adatai szerint

januárban 130 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj a fővárosban, amire utoljára 2015-ben volt példa.A XVII. és a XXI. kerületet leszámítva mindenhol látványos a csökkenés a tavaly januári adatokhoz képest. A fővárosban a kiadó használt ingatlanokat háromezer forintért kínálják négyzetméterenként, ez a 2017-es szintnek felel meg.

photo_camera Forrás: ingatlan.com

Többnyire más városokban is csökkentek az átlagos havidíjak tavaly januárhoz képest, de mivel Budapesten a legnagyobb mértékben, mérséklődött a különbség főváros és vidék közt. Székesfehérváron például már csak 13 ezer forinttal alacsonyabb az átlagos bérleti díj, míg egy éve 40 ezer forint volt a különbség.

photo_camera Forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com közleménye szerint idén még nem érdemes jelentős növekedésre számítani, hiszen továbbra is bizonytalan, mikor szűnnek meg a járványügyi korlátozások, és mikor indulhat újra a turizmus.