Utolsó napok a Fehér Házban: Trump száz embernek adhat kegyelmet vagy büntetésenyhítést

külföld
2021 január 18., 06:34

Vasárnap véglegesítették azok listáját, akik kegyelmet kaphatnak Donald Trumptól kedden, az amerikai elnök utolsó teljes, hivatalban töltött napján. A nevek egyelőre nem nyilvánosak, de a CNN három forrás alapján azt írja, nagyjából száz emberről van szó. Vannak köztük olyanok, akiknek Trump elengedné a büntetését, és olyanok is, akiknek enyhítené (commutation).

Kegyelmet kaphat egy floridai szemész, Salomon Melgen, akit tucatnyi egészségbiztosítási csalás miatt ítéltek el 17 év börtönre három évvel ezelőtt. Melgen azért is ismert, mert szerepe volt a Bob Menendez demokrata szenátorral szemben megfogalmazott, azóta ejtett korrupciós vádak felszínre kerülésében.

A CNN szerint Trump olyanokat vesz fel a listára, akikről úgy gondolja, hogy elnöksége után hasznosak lehetnek számára. Melgen például vagyonos és befolyásos figurának számít Floridában.

Donald Trump a Kongresszus a választás eredményét hitelesítő ülése elé szervezett washingtoni nagygyűlésén, ahol arra buzdította feltüzelt híveit, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz. Hallgattak rá, majd az épületet is lerohanták.
photo_camera Donald Trump a Kongresszus a választás eredményét hitelesítő ülése elé szervezett washingtoni nagygyűlésén, ahol arra buzdította feltüzelt híveit, hogy vonuljanak a Capitoliumhoz. Hallgattak rá, majd az épületet is lerohanták. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Az utóbbi hetekben felpörgött a kegyelmi biznisz a Fehér Házban. A New York Times szerint egyes lobbisták több tízezer dollárt kaptak megbízóiktól azért, hogy próbáljanak kegyelmet elérni Trumpnál. A lobbisták közt van az elnök személyes ügyvédje, John M. Dowd, egy korábbi szövetségi ügyész, Brett Tolman és egy meg nem nevezett ex-kampánytanácsadó is.

Felmerült, hogy Trump esetleg saját magát is felveheti a listára, hiszen több ügyben felmerül a büntetőjogi felelőssége: januárban egy órán keresztül győzködte telefonon a georgai államminisztert, hogy találjon neki 11780 szavazatot, január 6-án pedig arra biztatta híveit, hogy menjenek a Capitoliumhoz, ahol aztán soha nem látott zavargás robbant ki. Kérdéses, Trumpnak lenne-e törvényes lehetősége kegyelmet adni saját magának, de a CNN szerint végül nem fog megpróbálkozni vele.