Üzenetet küldtek a felrobbant aranybányában rekedt kínai bányászok

katasztrófa
2021 január 18., 08:25

Üzenetet küldtek a kelet-kínai Santung tartományban bő egy hete berobbant aranybányában rekedt bányászok a kimentésükön fáradozó mentőknek, jelentette a helyi hatóságok hétfői közlésére hivatkozva a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna.

A Jentaj városban található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt.

A bányászok kimentésében több mint négyszázan vesznek részt, éjjel-nappal folytatva a munkát. Eddig két csatornát fúrtak a lent rekedtek helyzetének megállapítására. A mentőcsapatok beszámolója szerint vasárnap éjszaka az egyik csatornán keresztül egy huzal segítségével a mélybe küldött élelmiszereket és egyéb felszereléseket sikerült eljuttatni a túlélők egy csoportjának. Amikor a vezetéket visszahúzták, a leküldött tárgyak helyén egy kézzel írt üzenetet találtak, mely szerint 12 bányász még életben van, míg további tíz sorsa ismeretlen. A bányászok leírták továbbá, hogy elcsigázottak és sürgősen szükségük van kötszerekre és gyógyszerekre. Hozzátették: odalent víz árasztotta el az alagutat, és sűrű füst töltötte meg a levegőt.

A CGTN-nek egy mentési munkálatokban részt vevő szakértő szombaton azt mondta: a munkát jelentősen lassítja, hogy a robbanás miatt beomlott bányaaknában különböző fizikai akadályokat kell eltakarítani ahhoz, hogy haladhassanak lefelé. A helyszínen öt fúróval dolgoznak ahhoz, hogy mielőbb lejussanak a baleset idején csaknem 700 méter mélyen tartózkodó bányászokhoz. A mentőket egy emelőszerkezetre erősített ketrecben eresztik le, melyben egyszerre legfeljebb két-három ember tud lemenni, hogy felhozzák az útban lévő tárgyakat - egyebek mellett acélrudakról, huzalokról és kötelekről van szó.

photo_camera Fotó: Liu Xiacun/XINHUA via AFP

A bányát tulajdonló Sandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben, a céget pedig nyilvános bírálat érte amiatt, hogy mintegy 30 órás késéssel jelentették a balesetet. Az ügy kapcsán két helyi tisztségviselőt már eltávolítottak a posztjáról. A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot. (MTI)