Egy vicces troll kirakta Ebayre egy videókártya fényképét eladásra, már 300 ezer forint fölött jár a licit

Több 444 videó?
Szeretném

"EZ EGY FOTÓ! HA EMBER VAGY, NE VEDD MEG!"

Ez csak az egyik őszinte figyelmeztetés az Olaszországban élő brutaljack88 felhasználótól, aki izgalmas online kísérletet folytat az Ebayen: videokártyákról készült képeket árul, úgy, hogy a leírásban nyíltan elárulja, hogy nem az ábrázolt terméket, hanem annak csak a képét árulja, amit kívánságra akár kiprintelt formában is hajlandó elküldeni.

Két ilyen tételt posztolt ki, az egyik fényképre - egy Geforce RTX 3080-as fotójára - jelenleg 306 ezer forintnál áll a licit, a másik esetében - ez egy Geforce RTX Master - 325 ezernél. 

Brutaljack88 a viccével arra a jelenségre reflektál, hogy világban hónapok óta ritkán látható videokártyahiány van, de annyira durva, hogy a nagy gyártók termékeiből egyáltalán nem kapni, így az új, kurrens modellek nem ritkán kétszeres áron, néha annál is drágábban kelnek el. Ráadásul nincs is közel a vége, mert a piac annyira elbillent, hogy iparági elemzők szerint további hónapokig tarthat a termelés keresletnek megfelelő felfuttatása.

A helyzet a gyakorlatban az, hogy a kelendő modelleket egyáltalán nem kapni sehol, így ha bárhol feltűnik egy-egy használt vagy új darab, arra szó szerint pillanatokon belül lecsap vagy egy erre programozott bot vagy egy sasként köröző ember. A vicces kedvű olasz is erre hegyezte ki a JPEG-trollkodását.

De mi lehet az egész jelenség oka? A témában írott cikkek szinte mindegyike megjegyzi, hogy a fő ok ezúttal nem valamilyen alapanyag hiánya miatti durva gyártókapacitás-csökkenés, hanem alapvetően a hatalmas kereslet. Amit egyrészt a korlátozások miatt még sokkal többet gémelő gémerek, másrészt az adatbányászok táplálnak. Az ő gépeikhez is szükség van ugyanis ilyen kártyákra. Az AMD marketingvezetője, Frank Azor szerint exponenciálisan, minden előrejelzést meghaladóan nőtt a gémereknek fontos alkatrészek iránti kereslet.

De a borús képbe azért némi alapanyaghiány is belejátszik. Colette Kreiss, az Nvidia pénzügyi igazgatója például azt nyilatkozta, hogy van olyan alkatrész, amiből nagyobb a hiány, mint mondjuk szilíciumból, és ez tényleg problémát okoz nekik. A francia Cowcotland szerint a GDDR6-os memóriamodulra célzott ezzel. Ami azért problémás, mert a gyártók ezekből egyszerre nagy mennyiségeket szoktak berendelni, és mivel összetett részegységről van szó, ha elapadnak a készletek, hosszabb időbe tarthat elegendőt gyártani belőle.

(A tippért örök hálánk Attilának)