Kártérítést fizet thai származású vásárlójának egy Starbucks, amiért ferde szemeket rajzoltak a poharára

12 ezer eurós, azaz kb. 4,3 millió forintos kártérítést kell fizetnie egy dublini Starbucksnak, mert az egyik eladó ferde szemeket rajzolt egy thai származású vásárló poharára. Suchavadee Foley 2020. január 12-én tért be a kávézóba egy matchás lattéra, és mikor a nevét kérdezték, hogy ráírhassák a poharára, igyekezett egy rövidített, egyszerűbben megjegyezhető és leírható becenevet mondani.

A kiszolgáló azonban a poharára ferde szemeket rajzolt, valamint egy mosolyt, ezzel próbálva jelölni az italt.

Foleyt azonban ez sértette, ezért a hatóságokhoz fordult, azt mondta, a jelölés fajilag motivált volt, és nem érezte barátságosnak. Foley azt mondta, ő ír, családja 5-6 éves korában költözött át Írországba Thaiföldről. A kártérítést megítélő bíró elismerte, hogy az alkalmazott, aki az arcot rajzolta, nem akart rosszat, de így is hibát követett el. A kiszolgáló, aki egyébként Brazíliából származik, azzal védekezett, hogy azért rajzolt ilyen szmájlit a pohárra, mert „elbűvölőnek” tartotta a vásárlót. A kiszolgálásról készült biztonságikamera-felvételek is azt bizonyították, hogy Foley kiszolgálása rendben zajlott, a kiszolgálók jóindulatóak voltak, nem kezelték a többi vásárlótól eltérően. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.