A bíróság elmagyarázta, miért nem jogsértő a Jézussal viccelő karikatúra

vicc
2021 január 20., 17:24

Miután a KDNP-s parlamenti képviselő, Vejkey Imre arról beszélt felháborodva, hogy a keresztények elleni támadás az, hogy elbukta a Jézussal viccelő karikatúra miatti perét, a Fővárosi Törvényszék magyarázó közleményt adott ki.

A közlemény szerint az ítélet szóbeli indokolásakor elhangzott, hogy a kifogásolt rajz karikatúra, ezért annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak ítéletet hoznia. Azt vizsgálták, hogy az átlagos tájékozottságú olvasó a karikatúra megjelenési idejére és az aktuális közéleti eseményekre tekintettel mire asszociál. A bíróság szerint a karikatúra készítője a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektált, így a karikatúra központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású.

Azt írták: „A karikatúra tehát nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a vélemény nyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná.” (24)