A Labrisz Egyesület szerint akár az Oroszlánkirályt vagy a Vukot is fel lehetne jelenteni a kormányhivatal döntése alapján

rajzfilm
2021 január 20., 19:42

A Labrisz Leszbikus Egyesület szerint alkotmánysértő a Meseország Mindenkié című könyvvel kapcsolatos kormányhivatali döntés, ezért bírósághoz fordul. Budapest Főváros Kormányhivatala kedden állapította meg, hogy az egyesült tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseország mindenkié című könyv értékesítésekor, mert a hivatal érvelése szerint „a könyvet mesekönyvként értékesítik, a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is erre utal, az viszont nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg”. A hatóság szerint a fogyasztók így tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.

A Labrisz szerint ez alapján az összes olyan művet be lehetne jelenteni, ahol nem a kormány által elismert családmodell jelenik meg.

Fájlalod, hogy Vukot Karak nevelte fel, és nem figyelmeztettek arról, hogy nem lesz az életében erős anyaszerep? Megdöbbent, hogy előzetes tájékoztatás nélkül kellett végignézned, ahogyan Szimbának két férfi, Timon és Pumba nyújt biztonságos családi hátteret? Felháborít, hogy Csipkerózsika egy olyan szerető háztartásban nőtt fel, amit három nő teremtett meg? Esetleg egy másik mese csapta ki nálad a biztosítékot? Akkor eljött a te időd! Fordulj a fogyasztóvédelemhez!” -írják.

photo_camera Szimbának Timon és Pumba nyújt biztonságos családi hátteret Fotó: Photo12 via AFP

Mivel a fogyasztóvédelem nem definiálta, mik is azok a „hagyományos nemi szerepek”, amelyektől eltérnének a Meseország mindenkié szereplőinek viselkedésmintái, ezért arra hívnak fel midnenkit, hogy kövesse az eredeti bejelentő iránymutató példáját, és jelentsen be hasonlóan megtévesztő meséket.

Azzal kapcsolatban, hogy a fogyasztóvédelem arra kötelezné a Meseország Mindenkiét kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, hogy a könyvön tüntessék fel hogy a mesék eltérnek a hagyományostól, megjegyezték, hogy az Alaptörvény tiltja a hátrányos megkülönböztetést. A Háttér Társaság a határozatot támadó közigazgatási perben jogi képviseletet nyújt a Labrisznak. Azt várják, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és Alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése.