Müller Cecília a kérdéstől is megdöbbent, hogy tényleg kiöntik-e a fel nem használt vakcinákat

járvány
2021 január 20., 10:23

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília az újságírói kérdésre, hogy valóban előfordul-e, hogy kiöntik a fel nem használt vakcinát, a következőt válaszolta:

„Már a kérdéstől is megdöbbenek, hiszen tudjuk, hogy a vakcina manapság aranyat ér. Ilyen biztosan nem fordulhat elő. Az oltópontok és az ott szolgálatot teljesítő orvosok és mindeki, aki teszi a dolgát, pontosan jól tudja, hogy mi a feladata. Mindenki, aki előjegyzést kap, időre érkezik, pontosan azért, hogy kiszámítható legyen a vakcinamennyiség, amit arra a napra a mélyhűtőből elővesznek, és ami még 2-8 fokon tárolva 5 napig oltható. Az összes vakcinát el kell oltani, amit arra a napra szánnak, ezt nagyon ügyesen megszervezik az oltópontok.”

Azt, hogy a fel nem használt, de kibontott vakcinákat kidobják, az Átlátszónak nyilatkozta egy orvos, aki úgy fogalmazott, azt szerették volna, ha az osztályukon „fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal”, de „egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti".

Megdöbbenésén túl Müller Cecília arról is tájékoztatott, hogy január 20-án érkezett az országba egy újabb vakcinaszállítmány a Pfizertől, összesen 36 ezer adag. Hozzátette, hogy „néhány napon belül elfogy ez is, mert az oltópontokon serényen dolgoznak”, emiatt „minden területet felkutatnak, keresik és vizsgálják az orosz és kínai vakcinákat is”.

Elmondta, hogy „eddig mintegy 130 ezer emberre való vakcinát kaptunk és ez gyakorlatilag eloltásra került”, tájékoztatása szerint a 130 ezer beoltott közül 120 ezren dolgoznak az egészségügyben.

Kiderült az is, hogy közel háromezren már megkapták a második oltást is.