Tele lesz a zsebünk szeméttel, háromezer kukát szerelnek le Budapesten

Budapest
2021 január 20., 10:24

A fővárost érintő kormányzati elvonások miatt idén csaknem 2 milliárd forinttal csökken a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. költségvetése, emiatt a cég a 11 ezer budapesti kukák nagyjából negyedét leszereli – írja a Józsefváros.hu. A nyolcadik kerületben drasztikus lesz a kukacsökkentés, a háromezer leszerelendő kukából 214-et ebből a kerületből visznek el, vagyis szinte lefelezik a kukák számát, mivel Józsefvárosban 518 köztéri szemetes található.

A lap kérdésére, hogy mi alapján szerelik le a kukákat, az FKF illetékese azt válaszolta, hogy „a járványhelyzet sajátosságai – kijárási korlátozás, turisták elmaradása – miatt kihasználatlan edényeket szerelik le”. Ehhez hozzátették, hogy a „környezettudatos, urbanizációs trendek” miatt amúgyis „kevesebb hulladék keletkezik a közterületi kukákban”.

A cikk kitér arra is, hogy az FKF bevezetné, hogy a hulladékszállítás és -kezelési költséget a hulladékot termelő cégek fizessék, ezért együttmműködést kezdeményeznek sok gyorsétteremmel, élelmiszerüzlettel és vendéglátóhellyel, hogy azok saját kukákat helyezzenek ki, és a szemetet saját költségükre szállíttassák el.

Frissítés, 2021. január 21.:
A Józsefvárosban csak az FKF-hez tartozó szemétgyűjtőknek szerelik le kevesebb mint a felét. Az önkormányzati kezelésű kukákat is beleszámítva az FKF-es „leszerelési program” után is több mint ezer kuka marad a kerületben.