A Magyar Nemzet szerint Karácsony "megkezdte a főváros vagyonának felélését"

Budapest
2021 január 21., 12:30

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat "megkezdte Budapest vagyonának felélését", megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt vár hetvenkét ingatlan értékesítéséből - ezt írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A kormánypárti lap szerint a főpolgármester "kiárulja a családi ezüstöt" és a "Demszky-érából ismert trükköket alkalmaz", és emlékeztet, hogy "a korábbi ciklusban nem volt arra példa, hogy egyszerre ennyi ingatlant adjanak el". A hírt az MTI annyira fontosnak találta, hogy annak összefoglalóját angolul is közölte.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. idén hetvenkét ingatlan értékesítését tervezi, és ebből nettó 8 216 867 500 forint bevétellel számol. Tizenhárom ingatlan pályáztatása már zajlik.

A lap arról is írt, hogy két nagy értékű ingatlan pályázatát visszavonta a főváros. Az egyik egy pilisszántói, egykoron iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély, amelyet korábban 341 millió forintért árultak. A másik az újpesti víztorony mellett álló telek, egy csaknem ötezer négyzetméteres, eddig népszerű közpark, ahol a lap helyi információi szerint " bevásárlóközpont vagy akár több száz lakásos társasház építését tervezték."

A Magyar Nemzet a XVI. kerületben is plázaépítéstől félti a helyieket, mint a lap írja, "a fideszes vezetést megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve egy bevásárlóközpont építése előtt nyitnák meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei. A cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni." A fideszes önkormányzat szerint azért akarja a főváros átminősíteni az amúgy korábban privatizált telket, mert akkor a kormánynak többet kellene fizetni a terület elidegenítéséért, ha a HÉV és a metró összekötéséhez ezt meg akarná tenni. Ennél több információ sajnos nincs erről a Magyar Nemzet cikkében.

A kormánypárti lap arról nem ír, hogy a korábbi ciklusokban a kormány nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek olyan mértékben vontak volna el forrásokat az önkormányzatoktól, mint most a járványhelyzetre hivatkozva, például nem csökkentette jelentősen a helyi iparűzési adóból származó bevételeket, nem tette egyoldalúan ingyenessé a parkolást és nem tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat.