Dulakodás alakult ki a cseh parlamentben, miután egy képviselő maszk nélkül próbált felszólalni az elnöki pulpitusnál, a többiek meg megpróbálták elrángatni onnan

január 21., csütörtök 20:43

A cseh parlament történetének első dulakodását idézte elő csütörtökön Lubomír Volny független képviselő.

A parlament alsóháza az országban bevezetett szükségállapot meghosszabbításáról vitázott, ekkor szólalt fel Volny is, azonban beszéde alatt nem volt rajta arcmaszk. Az ülést levezető parlamenti alelnök, Tomás Hanzel emiatt kikapcsolta a képviselő mikrofonját, aki ezután az elnöki pulpitushoz ment, és onnan próbált meg beszélni. Erre néhány képviselő odarohant, és erőszakkal megpróbálta eltávolítani Volnyt a mikrofontól.

Az incidens következtében az ülést fél órára megszakították. Volny kijelentette, nem kér bocsánatot, mert ő a bántalmazott, az alsóház többsége elítélte a független képviselő viselkedését.

Az alsóház egyébként végül február 14-éig meghosszabbította a szükségállapotot. A hosszabbítás a koalíciós kormány kérése volt, az ellenzéki pártok egybehangzóan elutasították a kérést. Az előterjesztés végül csak a két kormánypárt - ANO mozgalom, valamint a szociáldemokrata párt - és az őket kívülről támogató kommunista képviselők szavazataival ment át.

(MTI)