Egység, remény, nyugalom: Joe Biden beiktatásán a ruháknak szimbolikus üzenete volt

DIVAT
2021 január 21., 16:31

Magyarországon a politikusok öltözéke ritkán mutat túl saját funkcióján - a legutóbbi hasonló kísérlet az volt, amikor a rabszolgatörvény elleni tüntetésen viseltek fehér sapkát az ellenzék női képviselői. Az Egyesült Államokban viszont nagy hagyománya van annak, hogy a szónoklatokon túl a ruhákkal is üzenjenek, különösen a női szereplők - és nem csak diplomáciai találkozók és külföldi látogatások során, hanem minden kicsit is fontos eseményen, amelyen megjelennek.

Michelle Obama például különösen nagy figyelmet fordított arra, hogy sok amerikai - köztük fekete és más kisebbségekhez tartozó - divattervező alkotását hordja, ezzel számos fiatal, feltörekvő márkát ismertté tett. Az őt követő Melania Trumpot viszont nem foglalkoztatta különösebben, hogy a ruháival mit kommunikál. Általában nemzetközi luxusmárkákat hordott, a Fehér Házból való távozásakor például egy 75 ezer dollár értékű krokodilbőr Hermès táska volt nála. Hogy a szimbolikus üzenetek mennyire hidegen hagyták, arra a legjobb példa az emlékezetes feliratos kabát.

Viszont a január 20-án lezajlott elnöki beiktatási ceremónián rögtön kiderült, hogy ez a szokás visszatért az új adminisztrációval. Nyilvánvalóan senkit nem Joe Biden öltözéke érdekelt elsősorban, pedig az is árulkodó volt: méretre szabott sötétkék Ralph Lauren öltönyt és kabátot viselt, Lauren pedig az egyik legklasszikusabb amerikai divattervező.

Dr. Jill Biden és Joe Biden a stabilitás és a nyugalom jelképében, kékben
photo_camera Dr. Jill Biden és Joe Biden a stabilitás és a nyugalom jelképében, kékben Fotó: POOL/AFP

A First Lady, Dr. Jill Biden türkizkék, Markarian márkájú kabátot és ruhát választott. Tervezője, Alexandra O’Neill a szebb napokat látott New York-i Garment Districtben dolgozik egy kis csapattal, és nagyon figyelnek a fenntartható működésre. O’Neill elmondta, hogy azért döntött a kék mellett a First Lady, mert a stabilitás, a nyugalom, a bizalom és magabiztosság jelképe. A tervező hozzátette azt is, hogy szerinte Jill Biden tisztában van azzal, hogy ruhaválasztásaival milyen hatékonyan tudja támogatni a koronavírus miatt bajba jutott amerikai divatipart.

Tripla jelentés

A legszembetűnőbb ugyanakkor az volt, hogy a ceremónián milyen sokan jelentek meg a lila különböző árnyalataiban, akár tetőtől talpig, akár kiegészítő formájában. Kamala Harris, az újdonsült alelnök püspöklila szettet viselt, ami egy fiatal, fekete, queer divattervező, az egyébként nagyon grandiózus estélyiket is alkotó Christopher John Rogers műhelyéből került ki.

Kamala Harris alelnök sem bízta a véletlenre a színválasztást
photo_camera Kamala Harris alelnök sem bízta a véletlenre a színválasztást Fotó: PATRICK SEMANSKY/AFP

Ez a szín három dolgot is szimbolizál egyszerre. Egyrészt ezzel szokás kifejezni az Egyesült Államokban az egységet, a szolidaritást és a két párt közötti együttműködést, hiszen a lila a republikánusokat jelölő piros és a demokratákat jelölő kék szín keveréke.

Harris esetében a lila az amerikai szüfrazsett pártra is utalt, hiszen annak a hagyományos színei a lila, az arany és a fehér voltak, és ő korábban is megemlékezett már róluk (azzal a fehér nadrágkosztümmel, amiben a választási eredmények kihirdetésekor jelent meg). Emellett saját elnökjelölti kampányának is a lila volt a színe: ezzel Shirley Chisholm előtt tisztelgett, aki az első afroamerikai kongresszusi képviselőnőként nagy hatással volt a politikai ambícióira, és amikor Chisholm szintén első fekete nőként elnökjelöltként indult, az ő kampánya is lila színekben futott.

Harmadrészt a lila árnyalatai hagyományosan a gyászidőszak végét jelölik, azt a pillanatot, amikor az ember készen áll arra, hogy visszatérjen a társadalomba. A gyász ez esetben egyrészt valós, a vírus miatt - Jill Biden is lilát viselt a beiktatást megelőző estén, amikor a koronavírus amerikai áldozatairól emlékeztek meg -, de értelmezhető úgy is, hogy a Trump-korszak alatt sokak által érzett kétségbeesésnek, káosznak és dühnek lesz most vége.

Ezek tudatában nem csoda, hogy annyian választották. Szilvalilában volt Michelle Obama, az ő ruháját Sergio Hudson tervezte, aki szintén egy fekete, feltörekvő amerikai tervező.

Michelle Obama most is egy feltörekvő tervezőt támogatott a választásával
photo_camera Michelle Obama most is egy fiatal tervezőt támogatott a választásával Fotó: JONATHAN ERNST/AFP

De élénk lila Ralph Lauren nadrágkosztümöt, hozzáillő sálat és sötétlila kabátot vett fel Hillary Clinton is, és szintén lila kiegészítőket láthattunk Elizabeth Warren szenátoron.

A színes nadrágkosztümök királynője, Hillary Clinton
photo_camera A színes nadrágkosztümök királynője, Hillary Clinton Fotó: JONATHAN ERNST/AFP

Egyébként - bár (még) nem politikus - az ünnepségen verset mondó költő, Amanda Gorman napsárga kabátja is szimbolikus jelentést hordozott: az egyébként a Pantone intézet által 2021 egyik színének választott élénksárga ugyanis az életörömöt és a reményt testesíti meg.