Felerészt csak hazait árulhatnak a nagyobb boltok Csehországban egyes termékekből

gazdaság
2021 január 21., 12:19

Alaposan megtolja a hazai termelők szekerét egy frissen megszavazott törvény Csehországban. A törvény egy pontja értelmében ugyanis nagyjából száz élelmiszertípus esetében előírja,

hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak ezekből minimum 55 százalékban Csehországban készült termékeket kell árulnia.

A kötelező kínálati arány ráadásul mostantól évente 3 százalékponttal nő, míg 2028-ra eléri a 73 százalékot. Mentességet csak az említettnél kisebb, valamint a szűk termékköre specializált üzletek kapnak.

A protekcionista törvényről a G7 ír bővebben, hozzátéve, szinte biztosra vehető, hogy a szabály uniós versenyjogi előírásokba ütközik, a denik.cz cseh portál szerint az Európai Bizottság már a jogszabály előkészítése során küldött előzetes figyelmeztetést miatta a cseh parlament mezőgazdasági bizottságának. Azóta Ausztria, Belgium, Hollandia, Francia-, Olasz-, Német-, Lengyel- és Spanyolország is kifejezte nemtetszését a lépéssel kapcsolatban.

A törvény csak akkor lép hatályba, ha a szenátus is megszavazza és a köztársasági elnök is aláírja, ha viszont valóban uniós jogot sért, akkor is évekbe telhet, míg egy kötelezettségszegési eljárás végigfut az ügyben az EU-ban, írja a G7.

A törvényt persze lelkesen támogatja a cseh agrárkamara: a szervezet elnöke azzal érvelt a jogszabály mellett, hogy az üzletláncok az olcsó importtermékekkel tartják sakkban a cseh termelőket, és változtatni kell ezen a helyzeten.