Belebukott a mongol kormány abba a botrányba, ami egy járványkórházba vitt koronavírusos kismama miatt robbant ki

külföld
2021 január 21., 14:51

A mongol miniszterelnök csütörtökön kezdeményezte teljes kormánya távozását, amit a parlament el is fogadott, miután egy koronavírusos kismamát újszülött babájával egy járványkórházban helyeztek el, és az ügyben heves tiltakozások robbantak ki - közölte a helyi sajtó.

A 76 fős Nagy Állami Hurál (mongol törvényhoezás) tagjainak több mint 95 százaléka szavazta meg a kormány felmentését.

A Montsame helyi hírügynökség egy képviselőre hivatkozva megjegyezte, hogy az alkotmány 1992-ben történt elfogadása óta ez az első eset, hogy egy kormányfő a saját kezdeményezésére távozzon.

A történtek előzménye, hogy a nőnél kimutatták a koronavírus-fertőzést, ezért a szülészeti osztályról újszülött gyerekével együtt, kedd este Covid-betegek számára fenntartott karanténban helyezték el.

A kismamát téli öltözet nélkül, papucsban kisbabájával együtt, egy fűtetlen mentőautóval szállították a dermesztő hidegben a járványkórházba.

Miután az eset kikerült a közösségi oldalakra, a főváros, Ulánbátor főterén tiltakozások kezdődtek, amelyeken a kormányfőhelyettes, az állami rendkívüli bizottság vezetőjének, Jangu Szodbaatarnak, valamint az egészségügyi miniszternek, Togtmol Mendszajhánnak a távozását követelték. A két politikus szerda este bejelentette lemondását.

A tavaly július óta hatalmon lévő Uhnágín Hürelszüh kormányfő ezután javasolta a teljes kormány lemondását. Döntését előbb megvitatták a kormányzó Mongol Néppárt parlamenti frakciójában, majd ezt követően a törvényhozás teljes ülésén is. A kormánypárt várhatóan pénteken jelenti be az új miniszterelnök jelölt személyét.

Hürelszüh véleménye szerint a tüntetések szervezésében Kaltma Battulga államfő is részt vett. Egyben közölte, hogy lemondását követően sem fog távozni az ország politikai életéből.

(MTI)