Szijjártó szerint különlegesen jó most a magyar-amerikai viszony, ami jó alap az együttműködésre Biden kormányával

külföld
2021 január 21., 05:51

Szijjártó Péter külügyminiszter rögtön három új amerikai miniszternek is írt üdvözlőlevelet Joe Biden beiktatásának napján az MTI beszámolója szerint. A magyar diplomácia vezetője Antony Blinken külügy-, Gina Raimondo kereskedelmi és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszterrel vette fel rögtön a kapcsolatot. A Biden-kormány új külügyminiszterének például azt írta, hogy

az Egyesült Államok az Európai Unió mellett Magyarország legfontosabb stratégiai partnere és szövetségese, és a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években kiemelkedő mértékben fejlődtek,és hogy a magyar kormány ezután is a közösen osztott értékeken, a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vár az amerikaiaktól. Aztán ír a közel-keleti békéről, az antiszemitizmus elleni harcról, a Nyugat-Balkán fejlesztéséről és arról, hogy az elmúlt években milyen sok amerikai cég ruházott be Magyarországon. Gina Raimondo kereskedelmi és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek pedig arról írt, hogy milyen jó a kereskedelmi viszony a két ország között, hogy mennyire szeretne Magyarország cseppfolyósított amerikai gázt venni és hogy mennyire hasonlóan gondolkodik a két kormány az atomenergia fontosságáról.

Az MTI beszámolójából nem derül ki, de a magyar miniszter valószínűleg nem emlékezteti kollégáit, hogy azért olyan kiemelkedően jó a viszony a kér ország között, mert a magyar kormány imádta Trumpot és mindent, amit képviselt, ami annyira nem igaz Joe Biden kormányára. Sőt, Orbán nyilvánosan drukkolt Trumpnak a kampányban, Szijjártó Péter személyesen pedig videóüzenetben szólította föl a novemberi választások előtt Joe Bident, hogy tisztázza azokat az ukrán ügyeit, amikkel Trump kampánya vádolta őt.