BKK: Az idén elindul a Blaha Lujza tér felújítása

Budapest
2021 január 22., 14:15

Az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása, a rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd - ezt közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel. A felújításra 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból.

A BKK szerint a Blaha a jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát tér lesz, ahol jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a fővárosi önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, és

változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a József körútra és a Márkus Emília utcába.A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz. Ezen kívül megszüntetik majd a teret jelenleg széttagoló szervizúthálózatot és parkolókat. A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Megújul a a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is.

photo_camera Csak 1,5 év, és ilyen lesz a Blaha. Illusztráció: budapest.hu

Mint írták, a megújult Blaha Lujza téren, külön projekt keretében egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel, amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is.

A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre. A téren lesz két MOL Bubi gyűjtőállomás, több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el, valamint a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja.

A BKK közölte, a Blaha Lujza tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a vállalkozási szerződés megkötése áprilisra várható.