Cser-Palkovics: Nem a kormány veszi el a pénzt az önkormányzatoktól

POLITIKA
2021 január 22., 14:05

"Nem a kormány vonja el a forrásokat. Adott egy rendkívüli helyzet, amelyet a járvány okozott. Egy ilyen szituációban mindenkinek bele kell harapnia a saját ujjaiba is" - ezt mondta a Népszavának adott interjújában Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. A kormánypárti politikus az interjú nagy részét azzal töltötte, hogy igyekezett igazolni, hogy az önkormányzatoknak nem is annyira rossz, a kormány nem próbál kibabrálni az önkormányzatokkal, különösen az ellenzéki vezetésű városokkal, és hogy

ha van politikai megosztottság az önkormányzatok között, az elsősorban az ellenzéki önkormányzatok hibája. Cser-Palkovics a lap kérdésére, hogy az önkormányzati vezetők csak statisztaszerepet játszanak-e, amikor Orbán Viktorral tárgyalnak, de igazán ráhatásuk nincs a dolgok alakulására, csak annyit mondott, hogy nem. Majd ezt annyival egészítette ki, hogy szerinte az önkormányzatok sosem kaptak még annyi lehetőséget a kormánytól, mint az elmúlt tíz évben, ide értve az adósságkonszolidációt, a Modern Városok Programot, az uniós források elosztását vagy az iparűzési adóbevételek alakulását, ezért inkább erre kellene koncentrálni.

A polgármester szerint mindig lehet olyan intézkedéseket találni, amit bírálni lehet, de nem kellene elvitatni, hogy a kormány és az önkormányzatok is "az adott körülmények között a legjobb tudásuk alapján hoznak döntéseket." Cser-Palkovics szerint a kormány döntései - mint az iparűzési adóbevételek megvágása, a különböző, járványhelyzettel indokolt elvonások vagy az, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy mindezek után helyi adókat emeljenek vagy vezessenek be - nem hiba nélküliek, de ő nem lát mögéjük olyan politikai szándékot, mint mások, vagyis hogy a kormány kifejezetten büntetni akarja az ellenzéki vezetésű városokat.

Azt sem látja jogos kritikának, hogy a források elosztása politikai alapon történne, a Modern Városok Program részeként például Pécs, Miskolc és Eger is kap fejlesztéseket.

Mindezek miatt hitelesebb lenne, ha az ellenzéki városvezetők a pozitívumokról is beszélnének.Ezt a polgármester arra a kérdésre válaszolta, amiben az újságíró azt feszegette, hogy a fideszes vezetésű városokat kárpótolta a kormány az iparűzési adó megvágása és hasonló elvonások miatt - Székesfehérvár például 1,38 milliárd forintot kapott -, az ellenzékieket pedig nem. Erre Cser-Palkovics érdemben nem mondott semmit. Viszont szerinte ha valaki meg akarja osztani a Megyei Jogú Városok Szövetségét, az nem a kormány, hanem az ellenzéki városvezetők. "Miért kellett megalapítani az úgynevezett Szabad Városok Szövetségét? Ezzel azt üzenik nekem Pécsről, hogy Székesfehérvár úgymond 'nem szabad'? Most alapítsuk meg a 'Még Szabadabb Városok Belső Szervezetét'?"

Azt viszont Cser-Palkovics is elismeri, hogy sok probléma van a mostani településfinanszírozással, számos feladatra - hivatalok fenntartására, temetők karbantartására, stb. - nem elég a feladatfinanszírozás, így ezt az önkormányzatoknak helyi adókból kell pótolniuk. De ő azt szeretné, ha erről pártpolitika nélkül tárgyalnának az önkormányzatok és a kormány.