Koronavírus-számok Magyarországon 05.18.
Elhunytak + 64 Σ 29 277
Kórházban - 62 Σ 2 197
Fertőzöttek + 382 Σ 798 955
Tesztek + 7 104 Σ 5 656 131
Egyszer oltottak + 75 693 Σ 4 714 992

Nem a beoltottak számától, hanem a beérkezett mennyiségű vakcinától függ majd, mikor tér vissza a normális élet Magyarországra

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Fontos szempontot árult el Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról, hogy mikor lehet számítani a jelenlegi járványügyi korlátozások lebontására, és mi történik, ha kevesen akarják beoltatni magukat. 

Nagyjából közmegyezés van arról, hogy a társadalom 60-70 százalékának immunitására lenne szükség ahhoz, hogy vissza lehessen térni a normál élethez. Ettől messze vagyunk, eddig 138 983 embert oltottak be (ez a teljes lakosság 1,4 százaléka), 356 973-an estek túl a betegségen (a teljes lakosság 3,64 százaléka), nagyon nagy többségük ősszel. 

A kettő együtt egyelőre mindössze 5 százalék. 

Az eddig megfertőzöttek száma lényegesen több lehet a hivatalos 356 973-nál. Náluk egyelőre ugyanakkor nem tudni, hogy antitest-vizsgálattal igazolható lesz-e, hogy átestek a víruson, és így felmentést kapnak-e majd ők is például a kijárási korlátozások alól, és beleszámítanak-e az immunisnak nyilvánítottak közé.

Arról, hogy pontosan milyen ütemben érkeznek az EU-ból a vakcinaadagok, a magyar kormány nem árul el semmit, csak azt, hogy márciusig kevés. Ugyanakkor az Európai Bizottság a héten jelezte azt az elvárását az a tagállamok felé, hogy nyárig oltsák be a felnőtt lakosság 70 százalékát, vagyis alighanem jelentős mennyiségű oltóanyag érkezik áprilisban és májusban. 

Ezt gyorsíthatja fel, ha a kormány vásárol még a már engedélyzett orosz és a vizsgálat alatt lévő kínai vakcinákból is. Szijjártó Péter Moszkvában azt jelentette be, hogy három hónap alatt egymillió embert beoltásához elegendő vakcina érkezik az oroszoktól. 

A nagy kérdés, hogy sikerül-e meggyőzni az embereket, hogy ha lesz vakcina, oltassák is be magukat. A 60-70 százalékos nyájimmunitás eléréséhez ezt nagyon nagy arányban kellene vállalni. 

A Központi Statisztikai Hivatal hetente készített erről felmérést. A legfrissebb szerint a megkérdezettek harmada biztosan beoltatná magát, 27 százalék volt elutasító. Ezek jobb adatok, mint amiket december elején mértek. (Akkor csak 15 százalék akart oltást, 36 százalék volt elutasító.) De kevés lenne a cél eléréséhez. 

Fotó: KSH

Orbán ma reggel a rádióban azt mondta, hogy nem a beoltottak száma, hanem a beérkezett oltóanyag mennyisége lesz a döntő, amikor a korlátozások lebontásáról döntenek. 

„Ha ide eljutunk, hogy a védelemben részt vevők oltva vannak, a krónikus betegeinket beoltottuk, és minden idős ember beoltottunk, vagy legalábbis mindegyikük számára van vakcina, és ők meghozhatják azt a döntést - mert önkéntes az oltás -, hogy kérik-e az oltást vagy sem, ha az mind megtörtént, vagyis senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor kezdődik egy új időszámítás, és akkor lehet beszélni arról, hogy milyen ütemben és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól”.