Joe Biden elnézést kért a Nemzeti Gárdától az áldatlan washingtoni állapotok miatt

Jill Biden sütit visz a Nemzeti Gárda szolgálatot teljesítő katonáinak 2021. január 22-én WashingtonbanFotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

25 ezer katonát vezényelt Washingtonba a Nemzeti Gárda, hogy biztosítsák az új kormány beiktatását, azok után, hogy január 6-én Donald Trump volt elnök fanatikus támogatói megrohamozták a Capitolium épületét.

Ennyi katona fogadására azonban egyszerűen Washington városa és a kormány sem volt felkészülve. A napokban képek kezdtek terjedni a neten azokról a katonákról, akik különböző mélygarázsokban és egyéb, méltatlan helyszíneken voltak kénytelenek éjszakázni a szolgálati időszakok között. 

A körülmények miatt több képviselő és kormányzó is szót emelt. 

Joe Biden elnök pedig pénteken telefonon kereste fel a Nemzeti Gárda hivatalát, hogy elnézést kérjen tőle emiatt, és felajánlja a kormány segítségét a helyzet gyors rendezésére. 

A first lady Jill Biden a hírek szerint személyesen is találkozott szolgálatot teljesítő katonákkal, és süteményt is vitt nekik, hogy kifejezze háláját a munkájukért. 

Csütörtökön több olyan kép is elárasztott a Twittert és a közösségi média egyéb platformjait, amin százasával fekszenek a katonák különböző garázsépületekben. (BBC)