A lezárások ellen tiltakozó fiatalok gyújtottak fel egy covidtesztközpontot Hollandiában

járvány
2021 január 24., 18:42

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási és nyitvatartási korlátozások miatt tiltakozó fiatalok gyújtottak fel egy koronavírusteszteket végző ideiglenes egészségügyi állomást a hollandiai Urk faluban vasárnap hajnalban. Szombat este többen is tüntettek Hollandiában az aznap életbe léptetett újabb járványügyi korlátozások ellen, melyek között ott van az éjjeli kijárási tilalom is. A tilalom egészen pontosan az este fél 10 és reggel fél 5 közötti időszakra vonatkozik, és február 9-ig van érvényben.

A helyi rendőrség biztonságikamera-felvételeket is mutatott arról, ahogyan a tiltakozók először betörnek a tesztelőközpontba, majd felgyújtják azt. Az éjszaka folyamán rendőrautókat is megdobáltak a faluban. A rendőrség szerint zavargás a helyi egészségügyi alkalmazottak arculcsapásával ér fel.

Hollandiában hetek óta csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma, és a halottaké is, a parlament szűk többséggel mégis jóváhagyta a kormány által tervezett járványügyi szigorításokat, melyeket az új, fertőzőbb brit vírusvariáns megjelenésével indokoltak.

A holland rendőrség országszerte 25 olyan személyt tartóztatott le szombatról vasárnapra virradó éjjel, akik a kijárási korlátozás ellen tüntettek, ezen kívül 3600 esetben szabtak ki bírságot a tilalom megsértőire. (DW)