Szicíliában köthet ki a Ocean Viking mentőhajó

migráció
2021 január 24., 19:39

A szicíliai Augusta kikötőjében kapott kikötési engedélyt az olasz hatóságoktól az Ocean Viking mentőhajó, amely az utóbbi napokban 374 Afrika felől menekülőt vett fel fedélzetére a Földközi-tengeren - közölte a hajót üzemeltető SOS Méditerranée nevű francia civil szervezet vasárnap.

A civil szervezet tájékoztatása szerint egy terhes nőt már átszállítottak légi úton a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, így a fedélzeten 373 migráns maradt.

A legénység Máltához és Olaszországhoz fordult kikötési engedélyért. A hajó várhatóan hétfőn érkezik meg a szicíliai kikötőbe.

Az illegális bevándorlók többsége Fekete-Afrikából - Guineából, Szudánból, Sierra Leonéból, Kamerunból, Maliból - indult útnak, 131-en közülük felnőtt kíséret nélküli fiatal.

Líbia az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb tranzitországa. Az ENSZ becslései szerint mintegy hétszázezer menekülő tartózkodik a káoszba süllyedt észak-afrikai állam területén, nagy részük Olaszországon keresztül az Európai Unió területére akar eljutni.

Az olasz belügyminisztérium szerint 2020-ban több mint 34 ezer migráns érkezett az országba a tengeren keresztül, többek között tunéziaiak, bangladesiek és elefántcsontpartiak. (MTI)