Új társaságot alapított 42 magyar operatőr

FILM
2021 január 24., 13:26

2020. december 21-én megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (Hungarian
Cinematographers Association, rövidítve: HCA), amely a magyar filmművészet
legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni - áll a társaság vasárnap kiadott közleményében, ami weboldalukon is olvasható.

A közlemény szerint „a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (Hungarian Society of Cinematographers) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható”.

Az új egyesület 42 tagja között több Oscar-díjas és Oscar-jelölt, Emmy-díjas, az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) által díjazott, a Camerimage és a Manaki
Brothers Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál fődíjával – Arany Béka díjjal és Arany Kamera 300 díjjal – kitüntetett alkotó van. Nemzetközi elismertségük mellett itthon is többször díjazták őket: hatan Kossuth-díj, négyen Magyarország Kiváló Művésze díj, nyolcan Magyarország Érdemes Művésze díj, huszonketten pedig Balázs Béla-díj birtokosai, emellett több mint 30 alkalommal nyerték el az Év operatőre címet.

Az egyesület elnökének Szabó Gábort, az elnökség további tagjainak Gózon Franciscót és Kardos Sándort választották, tiszteletbeli elnöknek pedig Ragályi Elemért kérték fel. A választmányt az elnökségen túl Babos Tamás, B. Marton Frigyes, Buk Miklós, Csepeli Eszter, Erdély Mátyás, Garas Dániel, Gulyás Buda, Herbai Máté, Rév Marcell és Seregi László alkotják.

A Magyar Operatőrök Társaságában azután mérgesedett el a helyzet, hogy a szervezet elnökségi tagja, Novák Emil elvállalta a Színház és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettesi posztját az SZFE Vidnyánszky Attila vezette kuratóriuma felkérésére, és ezt sem a társaság elnöksége, sem az etikai bizottság nem találta aggályosnak. Tiltakozásul 24 operatőr kilépett az egyesületből. Ők szerepelnek most a HCA alapítóinak listáján is.

A Magyar Operatőrök Társaságából nem sokkal később Novák Emil és az addigi elnök Koltai Lajos is kilépett.