Biden az uniós vezetők közül először Macronnal egyeztetett

külföld
2021 január 25., 05:25

Beiktatása után sorra egyeztetett a világ vezetőivel Joe Biden amerikai elnök, az Európai Unió tagállamainak vezetői közül először a francia államfővel.

Az Élysée-palota hangsúlyozta, hogy a két államfő között „nagy a véleményegyezés” sok jelentős kérdésben, így a klímaváltozás elleni harcban és az koronavírus-járvány elleni együttműködésben az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) keresztül. A francia elnöki hivatal kitért arra, hogy Biden és Macron kész együttműködni a közel-keleti béke és az iráni atomprogram ügyében is. Macron környezetéből úgy nyilatkoztak, hogy a két elnök mintegy egy órát beszélt egymással.

A Fehér Ház beszámolója szerint Biden biztosította Macront, hogy Washington szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait „legrégibb szövetségesével”, Franciaországgal, és meg szeretné erősíteni a transzatlanti kapcsolatokat a NATO-n keresztül, valamint az Egyesült Államok partnerségét az Európai Unióval.

Biden és Macron abban is egyetértett, hogy együtt kell működni a Covid-19 és a klímaváltozás elleni harcban, valamint a világgazdaság talpra állításában.

Múlt szerdai beiktatása után Biden először a szomszédos országok vezetőivel beszélt: Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnököt hívta föl telefonon. Csak utánuk következett Boris Johnson brit miniszterelnök, aki így is megelőzte azokat az országokat, akik továbbra is az EU tagjai.

(MTI/Sky)