2023-ban 4 évre bezár a Pompidou központ

Felújítási munkálatok miatt 4 évre be kell zárni a Párizs egyik fő nevezetességének számító Pompidou központot. Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter a Figarónak azt mondta, két opció közül kellett választania, az egyik az volt, hogy a felújítás alatt a kulturális központ nyitva marad, a másik pedig a teljes bezárás. Azért választotta az utóbbit, mert ez nemcsak olcsóbb, de hamarabb is végeznek a munkálatokkal. A felújítást 2023-ban kezdik el, így ha valaki még mostanában szeretné belülről megnézni az épületet, érdemes a következő két évben Párizsba utaznia.

A Renzo Piano és Richard Rogers építészek tervei alapján készült, 1977-ben megnyitott kulturális központot nemcsak modern művészeti gyűjteménye, kiállítóterei és rendezvénytermei miatt ünnepelték, hanem újszerű, high-tech építészeti megoldásaiért is. Az épület tervezői ugyanis úgy tették a központ belsejébe a galériákat és rendezvénytereket, hogy minden mást kívülre hoztak, a mozgólépcsőktől kezdve a vízcsöveken át a légkondicionálókig.

Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Az épület azonban a fenntartó szerint pont emiatt szorul gyakran felújításra, most is „az öregedés jeleit mutatja”.

2017-ben Serge Lasvignes igazgató bejelentette, hogy felújítási munkálatok kezdődnek az épületen, melyek során a külső mozgólépcsőket is felújítják. A munkálatokra több mint 100 millió eurót szántak, de aztán a koronavírus-járvány miatt nem tudták időre befejezni a projektet. (Le Figaro)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.